Ştiri

Sursa imaginii: agerpres.ro

Ştiri / Internaţional

18 Dec. 2018 / 17:28

Premierul Macedoniei şi cel al Greciei, nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev şi cel al Greciei, Alexis Tsipras, au fost nominalizaţi astăzi la Premiul Nobel pentru Pace 2019, pentru semnarea Acordului Prespa (referitor la soluţionarea diferendului dintre Skopje şi Atena asupra numelui Macedonia), transmite agenţia de presă MIA, citată de Agerpres.

Nominalizarea a fost anunţată de Ouided Bouchamaoui, membru al uneia dintre organizaţiile componente ale Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, structură care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015.

„Nominalizarea nu este numai pentru Zoran Zaev şi Alexis Tsipras personal, ci şi pentru toţi cetăţenii. Acesta este un model de dialog şi prosperitate. Cred cu fermitate că Macedonia, sau ar trebui să spun Macedonia de Nord şi Grecia vor primi Premiul Nobel pentru Pace şi vor arăta lumii că orice poate fi făcut prin înţelegere. De îndată ce acordul este ratificat, el va trimite mesajul puternic că dialogul este posibil”, a afirmat Bouchamaoui.

Premiul Nobel pentru Pace, singurul dintre premiile Nobel care este anunţat la Oslo, este acordat persoanelor, instituţiilor sau organizaţiilor internaţionale, care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict. Premiul, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (un milion de dolari), a fost decernat pe 10 decembrie, într-o ceremonie organizată la Oslo.

Prin testamentul lăsat de Alfred Nobel în 1895, Premiul Nobel pentru Pace este acordat anual de Comitetul Nobel norvegian. Acesta este format din cinci membri numiţi de Parlamentul de la Oslo (Storting), care sunt ajutaţi de experţi desemnaţi special.

În 2018, deţinători ai Premiului Nobel pentru Pace au fost medicul congolez Denis Mukwege şi Nadiei Murad, activistă yazidi pentru drepturile omului, care a fost victimă a sclaviei sexuale la care a recurs gruparea Stat Islamic. Premiul a fost cordat pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenţei sexuale ca armă de război şi conflict armat.

Comentarii