15:11:52 25.04.2024
Stiri

Lukașenko, AVERTISMENT pentru Putin: „Dacă nu ajungem la un ACORD cu Rusia, atunci vom fi obligați să ne revizuim politica internă și cea externă”

Știri 18.12.2018 10:20 Vizualizări1738 Autor: Ziarul National
Lukașenko, AVERTISMENT pentru Putin: „Dacă nu ajungem la un ACORD cu Rusia, atunci vom fi obligați să ne revizuim politica internă și cea externă”


Minskul intenționează să își revizuiască politica externă și interne, după manevra fiscală a Moscovei. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, informează Agenția BELTA.

Potrivit calculelor, bugetul Belarusului ar suferi pierderi de 400 – 500 de milioane de dolari în fiecare an, după ce Rusia a anunțat că produsele petroliere vor fi vândute la prețuri mondiale. „Dacă nu ne vom înțelege, atunci această manevră fiscală va fi introdusă treptat în anii 2019-2024. Astfel, doar în 2019 bugetul nostru va suferi pierderi de 400-500 de milioane de dolari. Sunt bani frumoși, dar nu va fi un dezastru pentru țară. Totuși, vom fi obligați să ne revizuim politica internă și externă. Mai ales tot ce este legat de finanțe”, a spus Lukașenko.

De asemenea, el a asigurat cetățenii că nu trebuie să se îngrijoreze. „Este problema noastră, a conducerea țării. Trebuie să o decidem. Noi ne vom dezvolta conform direcției pe care o vom decide aici - într-o țară independentă și suverană”, a adăugat președintele.

Această „manevră fiscală” a Rusiei, la care s-a referit Lukașenko, presupune reducerea a taxelor la exportul petrolului și produselor petroliere timp de șase ani, cu o creștere a taxei de extracție a resurselor minerale timp de trei ani. Asta va duce la faptul că petrolul rusesc va fi vândut Belarusului la prețurile mondiale. Astfel, pierderile totale, timp de șase ani, pe care le-ar suporta bugetul Belarusului, se vor ajunge la 10 miliarde de dolari.

Viceprim-ministrul Rusiei, Dmitri Kozak, în cadrul unei întrevederi cu o delegație din Belarus, nu a dorit să discute despre o compensație la prețurile gazelor pentru țara condusă de Lukașenko. Nu se va discuta despre acest lucru până „la o decizie de principiu privind continuarea integrării Rusia-Belarus în cadrul unei Uniunii statale”.

Unele surse media rusești indică o altă cauză a „discordie economice” între Rusia și Belarus. La baza acestor neînțelegeri ar fi faptul că politica externă „multivector” a Belorusiei s-ar fi născut la Londra. Rușii au suspiciuni că ministrul de Externe al Belorusiei, Uladzimir Makey, ar primi instrucțiuni de la Londra.

Retorica lui Aleksandr Lukașenko va deveni mai agresivă în primăvara anului 2019. Makey și confidenții săi de la Londra poartă în permanență discuții, care nu sunt publice.

De asemenea, în apartamentele și vilele din Greenpark și Kensington, sunt văzuți, în același timp cu Makei, Vladimir Plahotniuc, Rinat Ahmetov, Peter Poroșenko (în week-end), Valentyn Nalyvaychenko, Leonid Kucima și conducerea „Naftogaz”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md