/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Cât cheltuie moldovenii pe cultură. Oamenii spun că nu au bani pentru a-și procura, elementar, o carte

missing
18 decembrie 2018, ora 19:09

Potrivit unui rating internațional, Moldova se află pe ultima poziție din Europa și țările post-sovietice privind cheltuielile pentru culturalizare și timp liber. În acest sens, oamenii alocă doar 1,3 procente din bugetul său. Majoritatea nici nu mai țin minte când au fost ultima dată la teatru sau care e ultima carte citită.

Povești pentru copii am citit ultima carte.

Îmi place foarte mult, dar când ai copil nu mai reușești să mergi la teatru. Asta cred că a fost doi ani în urmă.

Uneori, la orgă mai intrăm. Dar așa, restul, acasă, televizor, magazin, farmacia, policlinica și pensia.

Am citit cu nepoții, povești din copilărie.

Oamenii spun că banii pe care îi câștigă abia le ajung pentru necesitățile de bază, din care însă nu face parte cultura.

Iaca am luat pensia și mă gândesc: să plătesc apartamentul și ce o să-mi rămână pentru Anul Nou să mai cumpăr ceva? La bătrânețe mâncarea și nu aceea care poți să o iei, așa mai ieftină.

Omul care are bani își permite să meargă cu o mașină luxoasă, să se ducă și la un teatru, și la un casino, da noi pensionarii dacă acum pensia de 1000 de lei…

Nu-mi ajung, mai mult pentru comunale și ceea ce rămâne printre degete împart la mâncare, nu-mi cumpăr nimic absolut.

Tinerii, însă, sunt de altă părere. Ei susțin că în fiecare lună dau bani pe o carte bună sau un spectacol pe cinste. Mai mult, unii călătoresc în străinătate pentru a merge la teatru și acolo.

O, la teatru am fost chiar sâmbătă. Aloc pentru teatru, filarmonică, pentru sala cu orgă, foarte multe concerte cu intrare liberă. Pot să las, să pun deoparte și 200 și 500 de lei.

Ultima carte am terminat să o citesc chiar ieri. Este scrisă de Friedrich Bachmann, un scriitor suedez, cel mai citit din zilele noastre. La noi spectacolele nu sunt interesante. Nu sunt la un nivel atât de înalt precum cele din străinătate. Chiar și baletul, la noi nu este dezvoltat.

Întrucât oamenii vizitează mai puțin și bibliotecile, instituțiile au fost nevoite să introducă și servicii speciale pentru comunitate, în cadrul cărora oamenii își petrec timpul liber și învață lucruri noi. Datorită acestor programe, vizitatorii le calcă mai des pragul.

Cel mai mult citesc adolescenții, pentru că e o modă, e un trend între adolescenți cine și ce a citit. Pe lângă faptul că la noi la bibliotecă poți găsi liniștea, cartea de care ai nevoie, noi mai prestăm servicii pentru comunitate. Chiar ieri au venit patru doamne în vârstă și am început cursul de inițiere în calculatoare”, Stela Timofei, director filiala Târgu-Mureș, Biblioteca B.P. Hașdeu

Potrivit studiului internațional, în rating, alături de Moldova pe ultimele locuri se află țări precum Macedonia, Kazahstan și Ucraina. În schimb, cele mai mari cheltuieli pe cultură și timp liber au fost înregistrate în Suedia, Marea Britanie și Austria.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram