‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDe cât azot are nevoie anual porumbul

De cât azot are nevoie anual porumbul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Asigurarea nutriției optime pentru plantele de porumb este una dintre principalele provocări a agricultorilor, mai ales dacă vorbim de îngrășămintele cu azot, care deseori sunt aplicate în exces, scrie Agroxxi.ru.

Newell Kitchen, specialist în pedologie al Departamentului de Agricultură din Missouri, SUA a prezentat unele principii a nutriției optime. Sursele de azot din sol disponibile pentru plante, combinate cu variabilitatea anuală a vremii fac până și cele mai bune recomandări privind aplicarea neviabile.

 „Este ușor să greșești în calculele. Cercetările arată că, până la 40% din toate suprafețele cultivate cu porumb sunt produse cu un exces de peste 15 kilograme/hectar de îngrășăminte azotate. Aceste costuri, atât economice, cât și de mediu, sunt prea mari pentru a fi ignorate”, a menționat Newell Kitchen.

După spusele acestuia, numeroase studii universitare arată că, nevoia de îngrășăminte pe bază de azot nu este strâns legată de productivitate. Astfel, în cazul combinației potrivite a condițiilor meteorologice și solului, obțineți un randament de 6 tone la doar 30 de kilograme de azot aplicate. Iar afirmația că hibrizii moderni de porumb necesită mai mult azot nu este, de asemenea, întotdeauna corectă. Mulți hibrizi moderni au fost creați să utilizeze mai eficient azotul disponibil în sol.

Pentru agricultorii din Statele Unite, sunt disponibile instrumente care folosesc economia prețurilor la azot și porumb pentru a elabora recomandări, care să evalueze nevoile de îngrășăminte pentru fiecare sezon. Această apreciere deseori este numită Rata Optimă Economic a Azotului sau EONR. Unul dintre instrumente este calculul producției maxime, ce poate fi obținută la aplicarea îngrășămintelor cu azot. Acesta permite agricultorilor americani să coreleze prețurile pentru azot și porumb și este actualizat permanent în conformitate cu cele mai recente cercetări.

Principiul general de calcul ar fi ±15 kilograme de azot, ± 163 kilograme de boabe. Adică aplicând pentru fiecare parcelă în parte cu 15 kilograme de azot mai mult decât norma generală administrată pe întreg câmpul ar trebui obținută o recoltă cu circa 160 de kilograme mai mare. Dacă nu se văd schimbări la aplicarea dozei de 15 kilograme de azot sau la scăderea acesteia, înseamnă că solul este îndestulat cu azot.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›