Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC, despre inițiativa lui Dodon…

CEC, despre inițiativa lui Dodon de a participa la alegerile parlamentare

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în urma ședinței Consiliului Republican al PSRM din 11 decembrie că ar putea candida la alegerile parlamentare din februarie 2019 în calitate de cap de listă al PSRM, însă nu a luat o decizie finală în acest sens. Referitor la existența sau lipsa unor interdicții pentru candidarea președintelui Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că se va expune la subiect doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC.

Într-un comunicat de presă intitulat „STOP FALS – CEC dezminte informațiile vehiculate recent de unele surse mass-media cu privire la dreptul de a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, instituția oferă un răspuns evaziv referitor la legalitatea participării șefului statului la scrutin, precizând că instituția „se va expune referitor la subiectul dat doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC”.

Totodată, CEC precizează că potrivit alin. (2) art. 13 din Codul Electoral, NU pot fi aleşi în funcții elective:

  • persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani;
  • persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărîrea definitivă a instanței de judecată;
  • militarii cu serviciul în termen;
  • persoanele care sânt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă;
  • persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit alin. (3) art. 13 din Codul Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, pot candida, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin. Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sânt:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;

b) conducătorii autorităţilor publice centrale;

c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

d) primarii şi viceprimarii;

e) pretorii şi vicepretorii.