Au fost depuse două cereri de obținere a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

investitie

Timp de aproape două luni de când a fost lansat oficial Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, au fost depuse două dosare, care sunt examinate în prezent de către un departament dedicat al Agenției de Servicii Publice. Totodată, a fost acreditat 1 agent – Henley & Partners SRL, 1 agent potențial este în procesul final de due diligence (Republica Moldova), 2 agenți potențiali în procesul de depunere a dosarului (Emiratele Arabe Unite, Malta), 5 agenți potențiali în faza primară de verificare (Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Republica Moldova).Totodată, alte cinci companii sunt în procesul de examinare detaliată a mecanismului de acreditare a agenților (Grecia, China, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite).

Președintele Henley & Partners, Christian Kälin, a declarat într-un interviu publicat anterior de Newsmaker, că investițiile efectuate de străini care vor obține cetățenia Republicii Moldova vor ajunge la Fondul de Investiții Publice (FIP). Totodată, Guvernul va decide ulterior spre ce proiecte naționale strategice va orienta acești bani. Cert este faptul că, resursele atrase în Fondul de Investiții Publice vor fi direcționate spre dezvoltarea economică a Republicii Moldova și sporirea nivelului de trai a cetățenilor.

El a mai menționat că Moldova poate deveni atractivă pentru investitorii străini din cauza poziționării sale geografice. „Moldova este o țară destul de mare în comparație cu țările din Caraibe sau chiar Muntenegru. Pentru investitorii străini care doresc să devină cetățeni moldoveni, există multe oportunități aici. Iar acest lucru, în opinia mea, reprezintă un mare avantaj, fără a ține cont de regimul fără vize cu Uniunea Europeană”, a afirmat Christian Kälin.

Christian Kälin a specificat că cetățenia prin investiții nu are nimic în comun cu intenția de a evita plata impozitelor. „Cetățenia altei țări nu va modifica statutul fiscal al investitorului în țara sa natală. Doar în cazul în care acesta se va muta în Moldova. Dar, în acest caz, el va achita impozite aici”, a mai spun președintele Henley & Partners.

El a mai spus că solicitanții vor fi supuși unor verificări riguroase. „Admit că unii străini pot abuza de program și încerca să găsească lacune. Dar ar putea fi vorba de 5,7, 10 dintr-o mie, de exemplu. Provocarea nostră este să ne asigurăm că-i putem identifica. Totodată, Guvernul le poate retrage cetățenia. Am avut astfel de exemple”, a adăugat Christian Kälin.

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție  a fost lansat la cea de-a 12-a Conferință Globală privind Rezidența și Cetățenia din Dubai, în 5 noiembrie 2018. La începutul acestui an, Henley & Partners, împreună cu partenerul său de consorțiu, Moldovan Investment Company, a câștigat licitația publică pentru a asista Guvernul Republicii Moldova la inițierea, implementarea și promovarea la nivel internațional a programului. Compania are peste 20 de ani de experiență în acest domeniu, colaborând cu guvernele din America de Nord, Caraibe, Europa și Asia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente