Ştiri

Sursa imaginii: moldNova.md

Ştiri / Regional

16 Dec. 2018 / 19:26

În Găgăuzia a fost elaborată Strategia pentru Egalitate şi Gen pentru următorii cinci ani

Egalitate dintre femei şi bărbaţi în accederea la funcţii de conducere, asigurarea egalităţii de şanse pentru cetăţenii de diferite categorii în obţinerea serviciilor sociale, prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi violenţei în familie. Aceste şi alte aspecte au fost incluse în Strategia Găgăuză pentru Egalitate de Gen pe anii 2019- 2023 elaborată de organizaţiile obşteşti în colaborare cu autorităţile regionale şi cele locale, relatează Mesager.

„Particip la forum deoarece discuţiile publice despre acest document sunt foarte importante şi trebui luate în consideraţie de autorităţi. Cred că ar fi bine ca dintre cei doi locţiitori unul să fie bărbat, iar al altul - o femeie”, a spus preşedintele ONG, Ceadîr-Lunga, Liubovi Casîm.

„A fost efectuat un sondaj social, s-a făcut o analiză şi s-a dovedit că majoritatea femeilor doresc ca lider să fie un bărbat, dar avem o tendinţă bună - avem o femeie în frunte, există primari, deputaţi femei şi femei în calitate de directori de întreprinderi”, a menţionat viceprimarul din Comrat, Serghei Paşcov.

Grupul de lucru a monitorizat în ce măsură drepturile bărbaţilor şi femeilor sunt respectate în Găgăuzia şi cât de mult se implică autorităţile în soluţionarea problemelor gender.

„A fost elaborată o strategie privind egalitatea de gen, a fost efectuată o analiză a situaţiei reale din Găgăuzia. Autorităţile au fost deschise, legislaţia s-a schimbat. Este necesară o poziţie activă atât a autorităţilor regionale, cât şi a fiecărui primar şi secretar al consiliului”, a relatat şeful oficiului Avocatului Poporului din Comrat, Svetlana Mironov.

„În pofida faptului că au fost depuse multe eforturi. În societate încă domină stereotipurile de gen. Egalitatea de gen este o egalitate în drepturi, o egalitate în oportunităţi pentru bărbaţi şi femei”, a menţionat expertul Valentina Bodrug-Lungu.

„Avem o femeie başcan, jumătate dintre membrii comitetului executiv al Găgăuziei sunt femei, din conducerea raionului Vulcăneşti face parte şi o femeie”, a relatat preşedintele interimar al Administraţiei Raionului Comrat, Ivan Topal.

Strategia privind egalitatea de gen a Găgăuziei a fost elaborată în conformitate cu standardele internaţionale. Documentul va fi înaintat spre aprobare Comitetului Executiv şi Adunării Populare a autonomiei.

Comentarii