Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În Chișinău vor apărea puncte…

În Chișinău vor apărea puncte de colectare a deșeurilor din echipamente electrice și electronice

Pentru a micșora cantitatea de  Deșeuri din Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) abandonate/depozitate în afara perimetrelor special amenajate, în următoarele două săptămâni se preconizează să fie amenajate 80 de puncte noi de colectare a electrocasnicelor şi a bateriilor uzate în capitală. Tomberoane ce vor fi plasate în tot municipiul. În acestea, oamenii vor putea arunca telefoane mobile vechi, becuri, baterii sau alte deşeuri care pot fi reciclate.

Numărul tomberoanelor speciale va creşte până la 115, anunță Inspectoratul pentru Protecția Mediului. În cadrul proiectului, cutiile pentru reciclarea deşeurilor electronice vor fi oferite primăriilor municipiului Chişinău şi preturilor de sector. Totodată, aceste cutii vor fi distribuite și câtorva şcoli şi magazine de electrocasnice, ultimele fiind obligate prin lege să monteze tomberoane speciale.

Deşeurile colectate în tomberoanele speciale vor fi sortare şi ulterior predate companiilor de reciclare a obiectelor electronice din România sau alte ţări.

În acest context, inspectorii de mediu din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului (Direcția control, gestionare deșeuri și substanțe chimice) vine cu îndemnul ca fiecare locuitor al mun. Chișinău și oaspete al capitalei să contribuie la această acțiune prin depozitarea DEEE doar în locurile special amenajate, debarasându-se astfel de aceste DEEE care sunt stocate la domiciliu sau la locul de muncă.

Aceste echipamente, ajunse la gunoiştile neautorizate, contaminează solul, apa, aerul cu plumb, mercur şi alte metale grele. Ulterior acestea se acumulează în fructe, legume pe care oamenii le consumă intoxicându-se.