Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei membri noi ai CCA,…

Trei membri noi ai CCA, confirmați de Parlament. Cine sunt aceștia?

În cadrul ultimei ședințe din sesiunea de toamnă, deputații au confirmat în funcție trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care au fost selectați în urma unui concurs: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru.

Corneliu Mihalache, fost deputat comunist, a aderat la Partidul Democrat în martie 2017, după ce a fost exclus din PCRM. Înainte de a activa în funcția de deputat, Mihalache a fost redactor-șef al săptămânalului „Moldova Independentă”. Din 2006 până în 2012 acesta a fost și membru al CCA, iar până în 2006 a ocupat poziția de redactor și reporter în cadrul mai multor instituții mass-media. În timpul interviului pentru funcția de membru al CCA, deputații Lilian Carp și Maria Ciobanu au declarat că Mihalache are experiență pentru a ocupa această funcție, doar că nu îi vor susține candidatura doar pentru că acesta face parte din PD. Cei doi deputați s-au declarat și împotriva celorlalți candidați desemnați câștigători, menționând că acest concurs a fost orchestrat.

Un alt membru nou al CCA este și Iulian Roșca. Din 2017 și până în prezent, acesta a activat în funcția de șef al direcției juridice și reglementare din cadrul CCA. Anterior a activat în calitate de consultat în cadrul Comisiei drepturile omului și relații interetnice a Parlamentului. Roșca a mai prestat servicii de consultanță pentru SRL „Onur Construction”, pentru cabinetul vicepreședintelui Parlamentului, dar și pentru Casa Națională de Asigurări Sociale.

Cel de-al treilea membru al CCA confirmat de Parlament este Lidia Viziru, șefa adjunctă a direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare din cadrul CCA. Anterior aceasta a activat în calitate de corespondent pentru „Teleradio-Moldova”, lector la USM, dar și alte funcții în cadrul CCA.

Mihalache, Viziru și Roșca urmează să ia locul membrilor CCA Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată, a căror mandate au expirat în noiembrie curent.

Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.

„Rezultatul nu mă miră. Două persoane din cele trei sunt purtătoare ale intereselor partidelor care guvernează această țară – PDM și PSRM. Chiar cred că, în cele mai bune tradiții moldovenești, două persoane reprezintă PDM și una PSRM. După această selecție nu pot să mă aștept la o îmbunătățire a calității muncii CCA. Este regretabil. În alte țări numirile se fac de Parlament, însă parlamentarii acționează în interesul public și deleagă în Consiliul Audiovizualului profesioniști care înțeleg că trebuie să aibă o atitudine corectă față de toți radiodifuzorii”, a declarat anterior Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

De cealaltă parte, democratul Sergiu Sîrbu susține că acest concurs a fost transparent, iar candidații selectați s-au prezentat cel mai bine.