Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Doi democrați și un fost…

Doi democrați și un fost procuror general, instalați pentru următorii șase ani la Curtea Constituțională

Foto: jurnaltv.md, tribuna.md

Noi numiri confirmate în Parlament. Deputații au votat confirmarea în funcție a trei judecători noi ai Curții Constituționale (CC). Este vorba de deputatul democrat Artur Reșetnicov, deputata democrată și nașa de cununie a lui Plahotniuc, Raisa Apolschi, dar și fostul procuror general Corneliu Gurin, care au fost desemnați în grabă în această săptămână de Guvern, Parlament  și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Corneliu Gurin a fost desemnat în funcția de judecător al CC pe 11 decembrie de către CSM. Desemnarea a avut loc la doar o zi după ce Curtea Constituțională a cerut desemnarea unui nou judecător. Deși potrivit legii CSM a avut la dispoziție 15 zile pentru a înainta un candidat, Victor Micu și-a argumentat graba prin faptul că pe 14 decembrie are loc ultima ședință a Parlamentului.

Contactat de Ziarul de Gardă, Corneliu Gurin a declarat că pe 10 decembrie, președintele CSM, dar și alți membri ai Consiliului, i-au înaintat propunerea de a accede în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

„A fost o surpriză pe neașteptate. Nu eram pregătit pentru o asemena schimbare dar, în același timp, este o onoare pentru mine și cred că este o apreciere a activității mele anterioare în domeniul jurisprudenței. Sper că voi face față”, a declarat fostul procuror general.

Dacă numirea lui Gurin a fost efectuată la doar o zi de la solicitarea CC, atunci un al fotoliu de judecător constituțional a stat vacant mai bine de nouă luni. La 12 decembrie, Guvernul l-a desemnat în funcția de judecător al CC pe deputatul Artur Reșetnicov, care urmează să ocupe fotoliul Victoriei Iftodi, ministra Justiției. Deși CC a solicitat Guvernului să desemneze un judecător încă pe 20 martie curent, Guvernul a așteptat nouă luni pentru ca să facă acest lucru, chiar dacă din punct de vede legal avea la dispoziție doar 15 zile.

Pe neașteptate a fost numită în funcție și Raisa Apolschi. Pe ordinea de zi a deputaților a fost inclus suplimentar un proiect cu privire la desemnarea nașei de cununie a lui Plahotniuc în funcția de judecătoare constituțională.

Cine sunt noii judecători constituționali?

Artur Reșetnicov este un fost fruntaș comunist, care în 2017 a aderat la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. În 2010, Voronin spunea că l-a descoperit pe Reşetnicov încă de pe când era student. Acesta a intrat în PCRM în 1998, iar ulterior, a devenit consilierul preşedintelui Voronin pe probleme juridice. „Opt ani am lucrat împreună. Eram satisfăcut de activitatea sa. E foarte bine pregătit, are gândire analitică”, spunea liderul PCRM despre cel pe care astăzi îl compară cu „şoarecele Jerry” din celebrul desen animat, întrebându-se, totodată, de unde a luat acesta bani pentru „noua maşină, casa cu trei niveluri şi alte bunuri”.

494-resetnicov

Ziarul de Gardă a scris în 2016 despre averea deputatului Reşetnicov: două case în Chişinău, apartament, spaţii comerciale, maşină de un milion şi osoţie cu afaceri de succes.

În 2010, Reşetnicov ajungea la spital, iar soţia sa declara presei că deputatul ar fi fost violat (!) de către trei bărbaţi, care l-au şi maltratat. Reşetnicov, pe patul de spital, menţiona că cei trei ar fi dorit să afle de la el informaţii compromiţătoare despre Vladimir Voronin. Ulterior, s-a aflat că, în acea zi, Reşetnicov s-a întâlnit cu Oleg Nîrca, soţul Nataliei Nîrca, preşedinta Partidului Conservator. Într-o conferinţă de presă, acesta declara că este finul comunistului şi că l-a împrumutat pe acesta cu bani. „Fiind şef al SIS, în loc să aibă grijă de securitatea statului în ajunul alegerilor, când situaţia era tensionată în R. Moldova, tot aparatul SIS era îndreptat împotriva noastră, pentru că el ne-a spus clar că lumea îi plăteşte suplimentar ca să scape de probleme cu dânsul, şi nu cere banii înapoi, cum facem no”, a spus lidera PC, care credea că torturarea lui Artur Reşetnicov pare mai mult o înscenare. Până la urmă, dosarul nu a avut o finalitate clară, iar Reşetnicov a refuzat să mai discute despre caz.

La 18 aprilie 2013, Corneliu Gurin a fost numit prin hotărâre de Parlament în funcția de Procuror General al R. Moldova, pentru un mandat constituțional de 5 ani. Pentru candidatura acestuia şi-au dat votul de încredere a 51 de deputaţi. Însă, la 3 mai 2013 acesta este demis. Curtea Constituțională a decis că demisia lui Gurin nu este una constituțională și el a fost restabilit în funcție pe data de 20 mai 2013. Ulterior, în februarie 2016, Gurin și-a dat demisia din funcția de procuror general.

În funcția de procuror general, Gurin a fost cele care a cerut ridicarea imunității parlamentare a liderului PLDM, Vlad Filat. Deși procurorul susținea că demersul trebuie să fie unul confidențial, președintele Parlamentului, Andrian Candu l-a citit de la tribuna centrală a Parlamentului.

Corneliu Gurin a activat în calitate de jurist și a deţinut funcţia de consultant principal în Direcţia Juridică a Aparatului Parlamentului, în perioada 1995-2001. Între anii 2001-2005, Corneliu Gurin a fost director general al Aparatului Parlamentului R. Moldova, consilier al preşedintelui Parlamentului în probleme juridice şi relaţii cu organele de drept.

În perioada 2005-2012, a fost jurist/coordonator de programe la Asociaţia Obştească ADEPT, dar şi în alte proiecte internaţionale. În noiembrie 2011, Corneliu Gurin a aderat la Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea. El a părăsit formaţiunea, înainte de a fi desemnat preşedintele Comisiei speciale pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general.

Nașa de cununie a lui Plahotniuc, Raisa Apolschi, este jurist de profesie, iar din 2010 ocupă funcția de deputat în Parlament din partea Partidului Democrat. Apolschi este președintă a comisiei parlamentare „Juridică, Numiri și Imunități” și membru al Consiliului Politic Național al PDM.

În perioada 1989 – 1994 a activat în calitate de judecător în cadrul Judecătorii sectorului Ciocana din municipiul Chișinău. În 1994 – 2003 și 2009 – 2010 a lucrat ca avocat, fiind membru al Uniunii Avocaților din Republica Moldova. În perioada 2003–2008 a activat în calitate de Avocat Parlamentar, Director al Centrului pentru Drepturilor Omului din Republica Moldova.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Apolschi a ridicat un salariu de circa 171 de mii de lei din funcția de deputată. Democrata a mai acumulat un venit suplimentar de aproximativ 745 de mii de lei în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Deputata deține un teren intravilan, o casă de locuit de 58 m2, un apartament de 110 m2 și un garaj de 17 m2. Apolschi conduce un automobil de model Toyota RAV4, estimat la peste 13 mii de euro.

Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători. Pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale candidatul trebuie să posede o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară, limita de vârstă pentru numirea în funcţie a judecătorului fiind de 70 ani. Numirea se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului.

Foto: jurnaltv.md, tribuna.md