Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opoziția parlamentară, absentă la ultima…

Opoziția parlamentară, absentă la ultima ședință a Parlamentului și activă în declarații la tribuna din culise

Opoziția parlamentară a dat undă verde premierului Pavel Filip și democraților de a modera după bunul plac ultima ședință a Parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă. PSRM, PCRM, PL și PLDM au părăsit sala plenului pe motiv că „Raportul privind implementarea programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova 2016 – 2018”, care conține 123 de pagini, le-a fost prezentat deputaților abia în seara zilei de ieri, 13 decembrie. Respectiv, premierul nu a fost pus în situația de a răspunde la întrebări incomode, iar democrații au putut să împartă laude la adresa Cabinetului de miniștri.

Fracțiunea PSRM a boicotat ședința, invocând că nu va crea „masovkă la show-ul regizat, numit raportul Guvernului”.

„Oricum, guvernarea o să încerce să ne spună cât de bine este în țara noastră, cât de bine trăiește poporul R. Moldova, cât de bine și confortabil îi este mediului de afaceri și nicidecum nu o să recunoască că, de fapt, populația este sărăcită, că mai multe întreprinderi se închid decât se deschid, că, de fapt, suntem într-un colaps economic”, a declarat lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi la Parlament.

Conferințe de presă au organizat și celelalte fracțiuni din opoziție.

Tudor Deliu a explicat lipsa din ședință a fracțiunii PLDM prin faptul că a solicitat Parlamentului de nenumărate ori audierea premierului, dar de fiecare cererea a fost refuzată.

„Am ajuns astăzi, 14 decembrie, după 14 zile de când a expirat de drept mandatul Parlamentului, ca să vină prim-ministrul cu echipa și să ne prezinte un raport care se referă la perioada 2016-2018 și nicidecum la activitățile care au fost efectuate în 2018”, a declarat Tudor Deliu, care a precizat că astăzi deputaților le-a fost refuzată solicitarea de a ține luări de cuvânt la tribuna principală a Parlamentului. Acesta a declarat că legislatura actuală a Parlamentului a fost cea mai coruptă. Opinia respectivă a fost expusă și de comuniști.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a precizat că deputaților nu le-a fost acordat timp pentru a studia Raportul și că actuala guvernare nu face decât să-și promoveze persoanele în funcții-cheie.

„Au trecut patru ani de zile. Toți cei care sunt implicați direct în furtul miliardului: Leancă, și Gaburici și mulți, mulți alții… unde sunt ei? Diferite posturi ocupă. Aceștia care au trădat ce fac acum cu dânșii? Sunt împinși din Parlament la Curtea Constituțională, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului”, a declarat Vladimir Voronin.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a arătat nemulțumit că Guvernul își asumă realizări din 2016, când la guvernare era și PL.

„Rezultatele cele mai bune sunt ale anului 2016 și jumătate din 2017, până a începe instalarea dictaturii Plahotniuc în R. Moldova. iată de ce ei n-au venit cu 2018 (n.r. -raport pentru 2018), fiindcă nu au ce prezenta, fiindcă începând cu mai-iunie, primăvarea anului 2017, R. Moldova a pierdut susținerea Uniunii Europeneși nu o avem nici astăzi, de aceea avem și un deficit bugetar de de cinci miliarde, iar dacă răsfoim binișor, vedem că sunt nouă miliarde de lei”, a declarat Mihai Ghimpu.