Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Politic

13 Dec. 2018 / 21:11

Andrian Candu: Practica suspendării şefului statului nu trebuie să continue la nesfârşit

Cetăţenii ar trebui să-i ia mandatul înapoi preşedintelui ţării, Igor Dodon, iar Parlamentul trebuie doar să confirme dorinţa poporului. De această părere este şeful Legislativului, Andrian Candu. În cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune, Andrian Candu şi-a manifestat speranţa ca practica suspendării şefului statului să nu continue la nesfârşit, relatează Moldova 1.

„Fiecare instituţie, fiecare demnitar trebuie să fie responsabil de pâinea sa şi de ceea ce este responsabil. Constituţia prevede obligaţia, iar dacă preşedintele Dodon a pus mâna pe Constituţie, demisia se face prin vot în Parlament, urmat de un referendum naţional organizat în 30 de zile. Noi suntem pe de o parte limitaţi pentru că suntem în campanie electorală şi astfel de lucruri nu le putem face în timpul alegerilor parlamentare”, a declarat Andrian Candu.

Fiind întrebat dacă există riscul de a nu forma o majoritate parlamentară după alegerile din 24 februarie, Andrian Candu a răspuns: „Bineînţeles că există acest risc, orice există ca si risc. Avem trei luni la dispoziţie ca sa formăm majoritatea parlamentară şi să numim Guvernul. Contează foarte mult tot ce se va întâmpla după 24 februarie. Să nu fie numit Guvernul este un risc foarte mare. Anul 2019 nu trebuie sa fie ca anul 2015, atunci când ai un Guvern ai şi stabilitate”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Preşedintele Legislativului a menţionat că Partidul Democrat din Moldova, din care face parte, mizează la o cooperare după alegeri cu formaţiunile politice care împărtăşesc aceleaşi viziuni.

„Mizăm pe toţi ceri care vor fi aproape de viziunea noastră, care se vor gândi la viitorul acestei ţări, care se vor asocia cu noi privind planurile pentru următorii patru ani”, a specificat Candu.

Referindu-se la activitatea actualei legislaturi care îşi încheie mandatul, preşedintele Parlamentului şi-a exprimat regretul că nu s-a reuşit includerea vectorului european în Constituţie, şi în acelaşi timp a precizat că au fost adoptate mai multe legi de importanţă socială.

„Cu regret, deşi noi am lucrat destul de eficient, rapid chiar, totuşi dacă am mai fi avut jumătate de an mai reuşeam multe, de exemplu proiecte sociale, tot ceea ce înseamnă reformă pe justiţie în care avem unele restanţe, câteva legi legate inclusiv de domeniul mass-media, regret că nu am reuşit să introducem în Constituţie tot ceea ce înseamnă integrare europeană”, a precizat speakerul.

Printre reuşitele actualului Parlament, Andrian Candu a menţionat adoptarea unor legi de menire socială, ce ţin de implementarea tichetelor de masă, a Programului „Prima Casă”, interconexiunii energetice. Şeful Legislativului a mai menţionat că s-a reuşit deschiderea instituţiei către cetăţeni.

 

Comentarii