17:38:08 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Gofman revine cu DEZVĂLUIRI din „carnețelul lui Platon”: „S-a folosit de Fundația „Open Dialog” pentru a lovi în Moldova”

Anticorupție 13.12.2018 22:59 Vizualizări4131 Autor: Ziarul National
VIDEO // Gofman revine cu DEZVĂLUIRI din „carnețelul lui Platon”: „S-a folosit de Fundația „Open Dialog” pentru a lovi în Moldova” captură


Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat acum în detenție, ar fi plătit milioane de euro Fundației „Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlovska, pentru a promova campanii de lobby împotriva R. Moldova în Occident. Declarații în acest sens au fost făcute de fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de la CNA, Mihail Gofman, într-un interviu pentru portalul zeppelin.md, dat publicității în această seară.

Gofman afirmă că așa-zisul „carnețel al lui Platon”, în care sunt indicate multe lucruri interesante, inclusiv milioanele alocate FOD, a ajuns la organele de drept din R. Moldova, dar și la serviciile speciale din UE și SUA.

Aceeași sursă a spus că mai mulți oficiali și oameni de afaceri din R. Moldova și din alte țări, care au refuzat să execute indicațiile lui Platon, au fost ținte ale atentatelor sau dosarelor fabricate la comandă. Mai mult, unii ar fi plătit și cu viața, precizează acesta.

„Un document găsit de anumite servicii, așa-numitul „caietul lui Platon” sau „caiețel”, îl numiți cum doriți. Etapa nr.1, 90 de zile: Campaniile media - atac pe timp de 3 luni. Un articol pe săptămână, scopul - persoane care formează opinia publică, reviste (The Hill, Politico, Washington Times, The National Interest, The Huffington Post etc.). Acum vorbim de un document elaborat de o anumită companie. Nici nu putem să spunem de lobby. Ea se ascunde după o formulare - apărare a dreptului omului. Serviciile se achită”, a punctat Gofman.

În continuare, Mihail Gofman a oferit și câteva exemple de bugetare pentru acțiunile comandate de Platon.

„În Congresul Statelor Unite, timp de 90 de zile (ședințe, proiecte, tentative etc.) Foarte multe am putea vorbi. Pregătirea documentelor, filmelor, investigațiilor cu jurnaliștii notorii, pregătirea unui astfel de filmuleț durează 12 săptămâni. Pregătirea unui document pentru ONU (bugetul, 3 luni de activitate, proiecte, chestii, scrisori, etc.), lobbarea și partea juridică costă, de exemplu, aproape 500 000 de dolari.

Către plată:

-200 000 de dolari către data de 19 iulie sau mai devreme;

-195 000 de dolari către 19 august;

-95 000 de dolari către 9 septembrie.

Beneficiile conducerii acestui proiect:

-un bonus va fi obținut după obținerea succesului;

-biletele pentru deplasări - garantăm pentru deplasare 300 dolari pentru o noapte, pentru 7-10 zile pe lună”, a afirmat sursa citată.

Pentru toate aceste acțiuni ar fi fost responsabilă FOD, condusă de Kozlovska, punctează Gofman. Aceasta ar fi primit milioane de euro de la Platon, iar „Open Dialog” nu era altceva decât un paravan.

„S-a văzut foarte bine și nu este vorba doar de 2,5 milioane de euro și nu numai acțiuni în SUA. Au fost atacuri și la autoritățile poloneze, și la autoritățile moldovenești, dar adevărul este adevăr. Cum poate să îți reprezinte interesele, drepturile omului în R. Moldova, dacă ea nu a fost niciodată în R. Moldova? Și de ce anume R. Moldova și de ce anume atunci (în 2016)”, se întreabă fostul angajat CNA.

Potrivit lui, Kozlovska urma să obțină suspendarea fondurilor externe pentru țara noastră, inclusiv din partea FMI, fiind plătită „foarte bine” pentru aceasta. El a mai adăugat că toate acțiunile de lobby și de prezentare a lui Platon în calitate de victimă au început în 2016, imediat după reținerea acestuia la Kiev și extrădarea în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md