Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2018

Organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar putea fi reglementată de un nou Regulament de activitate

Organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar putea fi reglementată de un nou Regulament de activitate

Comisia economie, buget și finanțe, a decis, în ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea Regulamentului în noua redacție. Reglementările ce vizează administrarea ANRE, atribuțiile și responsabilitățile acesteia, modul de organizare și transparența activității vor fi revizuite și actualizate integral conform prevederilor legale din Pachetul Energetic III. Regulamentul în redacție nouă nu va institui prevederi noi cadrului legal, ci va reflecta competențele și responsabilitățile ANRE stabilite în legile existente.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Ștefan Creangă, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit autorului, actualul Regulament de organizare și funcționare al ANRE este unul depășit în timp și nu mai corespunde prevederilor legale. După ce a fost aprobat Pachetul Energetic III, Parlamentul a adoptat noi legi de reglementare în domeniul energetic. Este vorba despre Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Prin urmare, Regulamentul de organizare și funcționare a ANRE urmează să fie ajustat la prevederile cadrului normativ-legal în vigoare.

”Regulamentul ANRE, aprobat prin Hotărârea Parlamentului din 26.10.2012, până în prezent a rămas nemodificat, prevederile acestuia fiind, în mare parte, căzute în desuetudine și în discordanță cu prevederile legale”, menționează autorul Ștefan Creangă în nota informativă a proiectului.

Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus