/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Am putea plăti facturi mai mici la energia electrică, dacă am folosi electrocasnice care consumă mai puțin curent

missing
12 decembrie 2018, ora 19:51

Economisesc sau nu moldovenii energia electrică? Majoritatea celor cu care a discutat reporterița TV8 în stradă spune că încearcă din răsputeri să fie cât mai economi, fie sting lumina mai devreme, fie, în genere, stau pe întuneric. O confirmă și vânzătorii de electrocasnice care precizează că moldovenii sunt destul de atenți la cât de multă energie consumă un anumit aparat. Acest lucru este infirmat însă de reprezentanții Agenției pentru Eficiența Energetică. Aceștia susțin că dacă oamenii ar fi mai precauți, atunci ar putea economisi 500 de lei anual doar de la un singur dispozitiv.

O soluție pentru a economisi energia electrică ar fi să procurăm electrocasnice care consumă puțin. Ce-i drept, acestea costă mai scump.

VADIM PĂZURAȚI, MANAGER MAGAZIN DE ELECTROCASNICE DIN CHIȘINĂU:80% dintre cumpărători întreabă cât o să consume și să fie cât mai econom. Trebuie să atragă atenția la scară, care ne indică consumul de energie electrică. Este scara de la categoria D până la A+++. Cu cât mai multe plușuri, cu atât este mai econom. Totodată, este indicat consumul anual”.

Nu toți moldovenii însă atrag atenția la aceste sfaturi:

Când cumpărați electrocasnice, vă uitați pe etichetă? Este econom sau nu?

-Din păcate nu, mă uit doar la preț.

-Da, mă uit, ca să văd dacă obiectul dat este econom sau nu.

-Dacă ne-a plăcut, cumpărăm. Nu ne uităm la asta, dar ar trebui.

Și constatările Agenției pentru Eficiență Energetică arată că moldovenii nu prea țin cont de cât de econome sunt produsele.

ALEXANDRU CIUDIN, DIRECTOR AGENȚIA PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ: „Cetățenii noștri nu analizează informația de pe eticheta produselor electrocasnice și acest fapt influențează direct asupra economiilor din familiile lor. Calculele noastre arată că doar un electrocasnic poate aduce economii până la 500 de lei pe an”.

Cel mai puțin econome sunt electrocasnicele mici pentru bucătărie, cum ar fi fierbătoarele, aparatele pentru cafea, microundele și reșourile. Agenții economici sunt obligați să indice informațiile cu privire la eficiența energetică pe aparatele puse în vânzare.

NICOLAE CĂLĂRAȘ, REPREZENTANTUL AGENȚIEI PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI: „Se mai atestă și nerespectarea acestor plasări de informații pe produs și atenționăm mediul de afaceri, pentru că în lipsa acestei etichete sunt aplicate amenzi până la 15 mii de lei”.

Pentru a-i îndemna pe oameni să economisească mai mult, Agenția pentru Eficiență energetică a dat startul unei campanii de informare. Au ales să o lanseze în preajma sărbătorilor de iarnă, atunci când rețelele de magazine oferă reduceri la electrocasnice.

Reporteriță: Ana Sârbu

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram