18:26:13 20.04.2024
Stiri

FOTO // „Primarul Ilan Șor a reîntors în R. Moldova încă 17 moldoveni”

Partide/Comunicate 11.12.2018 12:54 Vizualizări1087 Autor: Ziarul National
FOTO // „Primarul Ilan Șor a reîntors în R. Moldova încă 17 moldoveni”


Primarul de Orhei, Ilan Şor, continuă să întoarcă moldovenii acasă. Alte 17 persoane din Orhei au revenit în țară, grație oportunităților oferite de programul „Moldova e casa mea”, informează Primăria Orhei, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, oamenii au decis să vină în Orhei grație Regulamentului aprobat de autoritățile locale, care le pune la dispoziție mai multe facilități.

Ilan Şor s-a întâlnit cu persoanele care au decis să revină acasă și le-a înmânat „certificate de repatriat”.

„Programul nostru privind întoarcerea băştinaşilor este important, pentru că noi construim drumuri, asigurăm iluminatul stradal, dar trebuie să avem pentru cine face acest lucru. De aceea, noi vrem ca voi să reveniţi şi să vă fie bine aici. Vom încerca să creăm confort maxim pentru voi aici, acasă, în Orheiul nostru iubit. Vreau foarte mult să extind acest program și la nivel naţional. Sunt sigur că vom face acest lucru curând. Vrem să majorăm îndemnizațiile, prestațiile sociale”, a declarat primarul de Orhei, Ilan Șor.

Documentului aprobat de Consiliul municipal Orhei prevede că cei reveniți beneficiază de un șir întreg de facilități:

    -dreptul la ajutor financiar unic în mărime de 10 mii lei, care se achită la cerere în două rate;

    -compensații pentru cheltuielile de transport urban în raza municipiului Orhei, stabilit în mărime de 100 de lei lunar per persoană pentruperioada de un an, de la data înregistrării repatriatului în Registru;

    -compensații pentru cheltuielile de achitare a serviciilor comunale, stabilit în mărime de 300 de lei lunar per familie pentru perioada rece a anului;

    -facilități fiscale;

    -alte garanții acordate repatriaților și membrilor de familie.

Grație Programului „Moldova e casa mea”, lansat anul trecut la inițiativa lui Ilan Șor, deja peste 60 de persoane au revenit în R. Moldova, la Orhei. Majoritatea celor care au revenit în Orhei sunt din Federația Rusă, Italia, Israel.

„Recent, sute de moldoveni din diaspora din Italia au semnat proiectul de lege al Partidului „ȘOR” care își propune să stimuleze revenirea acasă a conaționalilor noștri. Inițiativa legislativă prevede un șir de compensații, facilități și sprijin pentru cei care decid să revină acasă. Printre acestea se numără: rambursarea costurilor pentru revenire și pentru transportarea bunurilor personale; scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; asigurarea cu locuri de muncă sau asistență în căutarea unui serviciu; accesul la programul „Locuințe sociale” și împrumuturi preferențiale pentru construcții; stimulări fiscale”, transmite sursa citată.

„De asemenea, moldovenii care vor reveni în R. Moldova, dar și membrii familiilor lor, care nu vor avea venituri, vor primi în primele șase luni îndemnizații lunare – venituri garantate a câte 500 de euro. Totodată, fiecare membru al familiei care se va întoarce acasă va primi o îndemnizație unică în valoare de 3 salarii minime garantate pe economie pentru persoanele care au atins vârsta de 18 ani și în valoare de un salariu minim garantat pe economie pentru minori”, se mai arată în comunicatul de presă.













Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md