19:23:48 25.04.2024
Stiri

Un fost consilier al președintelui Băsescu critică dur PPDA și PAS: „Un demers inadecvat, nepotrivit și care poate fi interpretat ca un atac la adresa României”

Politică 11.12.2018 15:00 Vizualizări1718 Autor: Ziarul National
Un fost consilier al președintelui Băsescu critică dur PPDA și PAS: „Un demers inadecvat, nepotrivit și care poate fi interpretat ca un atac la adresa României” Moldova.org


UPDATE // Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, a reacționat la acuzațiile lui Iulian Chifu, numindu-l „bursierul lui Plahotniuc”. „Ar fi fost straniu dacă Chifu ar fi spus altceva și ar fi fost la fel de straniu dacăpostacii PD-ului, mici și mari, nu ar promova „livrabilele” bursierului trandafiriu. Păcat că nu s-a expus „expertul” pe susbiect ca atare, dacă era sau nu oportun să blocheze România și Ungaria acel raport convenit de toate țările UE, căci explicația lui Meleșcanu nu ține”, a reacționat Popușoi pe Facebook.

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu consideră că demersul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care critică autoritățile de la București că ar fi blocat un raport negativ pregătit de Uniunea Europeană la adresa guvernării de la Chișinău, poate fi interpretat „ca un atac la adresa României”.

„Este un demers dezastruos, inadecvat, nepotrivit și care poate fi lesne interpretat drept un atac la adresa României. O dovadă de infantilism și imaturitate politică, de necunoaștere profundă. Un pas ce trebuie compensat și explicat urgent, nuanțat suficient de clar pentru a extrage cele două forțe politice din spațiul marginal unde au fost împinse de un asemenea demers”, scrie Chifu într-un editorial pentru deschide.md.

Potrivit acestuia, un politician de anvergură nu se băga niciodată în teme pe care nu le cunoaște. De asemenea, fostul consilier prezidențial afirmă că poziția Ministerului Afacerilor Externe de la București nu aparține conducătorului instituției. „Aceste decizii sunt luate de întreg aparatul din MAE. Apoi, deciziile de politică externă, securitate și apărare aparțin președintelui României. Deci, la baza oricărui demers al MAE se află un asemenea mandat. Altfel e faptă penală. Poziția pe care o atacă politicienii în cauză e cea a României, nu a unei majorități, nici a unui ministru”, explică Chifu.

Sursa citată a mai adăugat că în asemenea chestiuni „nu te poți juca cu focul”. „Înainte să ridice piatra, ar trebui să se uite cu mare atenție la substanța și rațiunea din spatele demersului. Dacă nu le cunosc, cei doi pot întreba. Mai întâi, la Chișinău, firește, la MAEIE, ca să afle cum arată subiectul. Despre ce document e vorba? Ce prevede el? Ce costuri antrenează pentru R. Moldova, nu pentru Plahotniuc sau pentru PD. Atunci când România și-a pus obrazul pentru R. Moldova, nu a făcut-o pentru Plahotniuc! Și-a asumat niște costuri, pe care nu le cunoști. Și privește cetățenii R. Moldova, statul R. Moldova, care nu s-a născut și nici nu moare cu Plahotniuc sau cu Sandu și Năstase. Mai mult, e un gest care ar presupune mai degrabă mulțumiri, nicidecum vorbe de ocară. Oricum e o abordare extrem de riscantă, pe care și-au asumat-o cei ce au făcut publică o asemenea abordare”, a mai spus Iulian Chifu.

Continuarea AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md