O familie din Rusia și-a „redobândit” cetățenia română contra sumei de 37.000 de euro. Moldoveanul care i-a ajutat, riscă ani de închisoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în judecată a unei cauze penale în privința unui bărbat învinuit de trafic de influență. În speță, bărbatul, fiind gestionarul unei companii private ce activa sub paravanul prestării serviciilor de consultanță juridică și partenerii acestuia, susținând că au influență asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatului României din Ucraina și Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, au pretins și primit suma de 37.000 de euro de la o familie de cetățeni ruși, promițându-le cetățenie română. Potrivit materialelor cauzei penale, din suma totală 27.000 de euro acesta și i-a însușit personal, iar restul le-au revenit complicilor.

În schimbul banilor primiți, învinuitul promitea să influențeze autoritățile române să accepte depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetățenii Federației Ruse și copilul minor al acestora, ce și-au atribuit în baza unor acte cu o veridicitate nestabilită calitatea de subiecți ce au pierdut cetățenia română, și o pot redobândi prin efectul repatrierii, inclusiv în lipsa acestora. Mai mult, învinuitul își asuma ca dosarele solicitanților să fie lucrate în regim prioritar și nu în ordinea înregistrării lor, aprobarea ordinului de acordare a cetățeniei române, precum și depunerea fără rând a jurământului de credință față de Statul Român.

În rezultatul realizării influenței promise, solicitanții au obținut cetățenia română, cu transcrierea actelor de naștere și căsătorie în Registrul de stare civilă a României, și perfectarea pașapoartelor române, cu ridicarea lor în luna august 2017.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar dacă acesta va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3.000 la 6.000 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani. Pe bunurile mobile și imobile ale acestuia a fost aplicat sechestru în mărime de 1.059.716 de lei.

Amintim că în luna iunie curent, procurorii anticorupție au deferit justiției cauzele penale în privința celorlalți patru complici ai învinuitului, la moment acestea fiind examinate în fond de instanța de judecată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...