/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ce spune Dodon despre participarea la viitoarele alegeri și prezența sa la Consiliul Republican PSRM

missing
11 decembrie 2018, ora 18:40

Ca lider neformal al Partidului Socialiștilor sunt invitat la toate ședintele partidului și voi participa atât timp cât nu începe campania electorală”, Igor Dodon, președintele țării.

Cât despre participarea sa la alegerile parlamentare, Dodon a declarat că admite două scenarii, iar decizia finală o va lua după data de 20 ianuarie.

Dacă eu voi lua decizia să particip la aceste alegeri, voi participa ca cap de listă, pe lista Partidului Socialiștilor. Al doilea scenariu, nu particip pe listele PSRM și atunci partidul își va face campanie electorală de unul singur”, Igor Dodon, președintele țării.

Prezența lui Igor Dodon la congresul socialiștilor nu a deranjat-o nicicum pe lidera „în acte” a partidului.

Doamna Greceanîi, nu vă simțiti pusă în umbră, de vreme ce este președintele Igor Dodon aici? – Niciodată nu m-am simțit pusă în umbră. Și azi le-am spus colegilor, stimați colegi, noi nu suntem aicea șefi. Noi suntem niște șurubașe într-un mecanism foarte mare care se numește Partidul Socialiștilor. Fiecare șurubaș este foarte și foarte important în acest mecanism și noi îl prețuim pe fiecare”, Zinaida Greceanîi, președintă PSRM.

Săptămâna trecută, democrații au acuzat Partidul Socialiștilor, alături de PAS și Platforma DA, că au început campania electorală înainte de termen. Între altele, socialiștilor li se impută că beneficiază de promovare din partea președinteleui Igor Dodon, care conform legii, trebuie să fie neafiliat politic. În acest context, democrații au anunțat astăzi în cadrul briefingului săptămânal că au cerut CEC-ului și CCA-ului să elaboreze un cod de conduită pentru partidele politice, cu indicații de etică și morală.

Partidul Democrat vine cu acestă inițiativă, ca ulterior partidele politice să semneze acest cod, dar nu e cel mai important să-l semneze, cât să-l respecte. Pentru ca ulterior să nu apară învinuiri sau să nu apară motive că în campania electorală nu au fost respectate unele sau alte reguli”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Un astfel de cod de conduită a fost elaborat anterior de CEC, în contextul alegerilor prezidențiale din 2016. Astfel, atât candidații electorali, cât și reprezentanții mass-media au fost invitați să adere la regulile, mai mult morale, stabilite în document. Raportul final al asociației monitore „Promo-LEX” a constatat, totuși, acțiuni de PR-negru și manipulare a opiniei publice prin coruperea alegătorilor și utilizarea resurselor administrative în cadrul campaniei electorale din 2016. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 24 februarie 2019. Campania electorală începe oficial de la 25 decembrie curent, iar candidații vor putea fi înregistrați din ziua imediat următoare.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram