Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon VS Parlamentul. De…

Igor Dodon VS Parlamentul. De ce a fost suspendat președintele și ce legi a refuzat să promulge

La doar două luni după ultima sa suspendare, Curtea Constituțională a decis o nouă suspendare temporară în cazul președintelui Igor Dodon. Decizia a fost luată la sesizarea democratului Sergiu Sîrbu și a președintelui Parlamentului Andrian Candu, care au cerut constatarea instituirii interimatului funcției de președinte după ce Igor Dodon nu a promulgat mai multe legi adoptate de Parlament.

„Prin prezenta, se solicită constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova, în vederea depășirii blocajului instituțional generat de Președintele R. Moldova prin refuzul deliberat al acestuia de a executa obligația constituțională de promulgare a legilor care au fost votate repetat de Parlament”, se precizează în sesizarea celor doi deputați.

Ce legi a refuzat Dodon să promulge?

  1. Președintele a refuzat să promulge legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a terenului fostului stadion Republican în proprietatea Ambasadei SUA, pentru construcția unui nou sediu al reprezentanței diplomatice. Igor Dodon a declarat anterior că vrea ca cetățenii să cunoască că a fost suspendat din funcție pentru că „a refuzat să cedeze pământ americanilor pentru construcția ambasadei”. Acesta a mai precizat că discutase cu ambasadorul SUA la Chișinău pentru a găsi o altă soluție cu privire la identificarea unui teren pentru construcția noului sediu al ambasadei.
  2. Igor Dodon s-a expus și contra promulgării noului Cod al serviciilor media audiovizuale, care potrivit Parlamentului, au scopul de a proteja spațiul audiovizual național. Acest proiect instituie reglementări care concentrează și monopolizează spațiul mediatic cu programe de televiziune și radio cu conținut informativ-analitic, militar și politic, produse în statele membre ale UE, SUA și Canada, precum și cele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În opinia Președinției, aceste aspecte vor limita accesul consumatorului autohton la produsele media de altă proveniență.
  3. Președintele nu a fost de acord nici cu Legea pentru modificarea Codului Muncii în vederea celebrării „Zilei Europeni” pe 9 mai, atunci când este celebrată și „Ziua Victoriei”. „Categoric sunt împotriva aprobării legii privind declararea zilei de 9 mai Ziua Europei. Am de gând să blochez promulgarea acesteia. În R. Moldova, noi am celebrat și vom celebra Ziua Victoriei”, declara anterior Igor Dodon.
  4. Igor Dodon a refuzat să promulge și două legi cu privire la subordonrea Inspectoratului General de Carabinieri Premierului. În opinia președintelui, acest fapt subminează funcțiile constituționale ale Președintelui în calitatea sa de Comandant Suprem al Forțelor Armate.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.