Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 10 decembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Controversele legislaturii a XX-a

Parlamentul de legislatura a XX-a, care şi-a încheiat mandatul vineri, 30 noiembrie, va intra în istorie prin adoptarea unui şir de legi controversate, criticate atât pe plan intern cât şi extern, dar şi prin migraţia masivă a deputaţilor şi crearea unei majorităţi care nu reflectă rezultatul ultimelor alegeri parlamentare.

În urma scrutinului legislativ din 30 noiembrie 2014, în Parlamentul R. Moldova de legislatura a XX-a (2014-2018) au ajuns cinci formaţiuni politice. Partidul Socialiştilor (PSRM), cu 25 de mandate, Partidul Liberal Democrat (PLDM), cu 23, Partidul Democrat (PDM), cu 19, iar Partidul Liberal (PL), cu 13 mandate. Ulterior, zeci de deputaţi şi-au părăsit formaţiunile pe listele cărora au venit în Legislativ. Majoritatea dintre ei s-au alăturat Partidului Democrat care a ajuns, astfel, să aibă peste 40 de mandate şi să deţină controlul asupra majorităţii parlamentare. În ultimii ani, Parlamentul R. Moldova a luat mai multe decizii criticate de partenerii externi, iar pe plan intern au provocat revolta cetăţenilor, care au ieşit la proteste.

Igor Dodon a fost din nou suspendat din funcție

În urma examinării sesizării deputatului Sergiu Sîrbu și a președintelui Parlamentului Andrian Candu, prin care aceștia cer „constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova”, Curtea Constituțională a decis să îl suspendeze temporar din funcție pe Igor Dodon. 

Decizia de suspendare a președintelui a fost luată după ce Igor Dodon a refuzat repetat să promulge mai multe legi aprobate de Parlament, printre care se numără noul Cod al Audiovizualui, proiectul cu privire la construcția Ambasadei SUA pe teritoriul fostului Stadion Republican, proiectul care prevede celebrarea Zilei Europei pe 9 mai, dar și reforma Departamentului Trupelor de Carabinieri.

Reacția lui Dodon la cea de-a cincea sa suspendare: După alegeri, toate aceste legi vor fi anulate

Igor Dodon VS Parlamentul. De ce a fost suspendat președintele și ce legi a refuzat să promulge

Ultimele detalii din dosarul „Pădurea Domnească”

După ce a stat mai bine de trei ani pe masa magistraților de la Curtea de Apel Bălți, dosarul Pădurea Domnească este pe ultima sută de metri. În această perioadă au avut loc peste 50 de ședințe, dintre care un număr considerabil de ședințe au fost întrerupte sau amânate, la fel cum a fost și în cazul ședinței de astăzi, 10 decembrie. Dosarul a fost pornit după ce Sorin Paciu, un tânăr de 34 de ani, a fost rănit mortal la o partidă de vânătoare la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt. Totuși, până astăzi, nu există încă o finalitate în acest dosar.

Ion Chicu, noul ministru al Finanțelor

Ion Chicu a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Finanțelor în fața președintelui Igor Dodon și a premierului Pavel Filip. Ceremonia a avut loc fără a fi anunțată în prealabil. Igor Dodon a avut astăzi, 10 decembrie, o întrevedere cu premierul Pavel Filip și candidatul la funcția de ministru al Finanțelor. În urma discuțiilor, în fața presei a și avut loc ceremonia de învestitură a lui Ion Chicu.

Câte milioane de lei a costat întreţinerea drumurilor din or. Chişinău în anul 2018

Pe parcursul anului 2018 în oraşul Chişinău au fost reparaţi 158 915 metri pătraţi de drum, bugetul total alocat fiind de 54,4 milioane lei. Cei mai mulţi bani au fost investiţi în sectorul Centru din capitală − 16,7 milioane lei. Informaţia a fost oferită de Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei mun. Chişinău la şedinţa săptămânală a serviciilor primăriei din 10 decembrie 2018.

Coca-Cola preia distribuția în R. Moldova a trei branduri din portofoliul Purcari

Coca-Cola HBC Moldova va prelua distribuția în Republica Moldova a trei branduri din portofoliul producătorului de vin Purcari, respectiv: Purcari, Bostavan și Bardar. Purcari Wineries a semnat un contract strategic de distribuție cu Coca-Cola Hellenic Bottling Company Moldova (Coca-Cola HBC Moldova), care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019. Intenția ambelor părți este de a extinde eventual cooperarea pentru a acoperi un număr mai mare de piețe din universul Coca-Cola HBC.

Alegeri în Armenia: Blocul electoral al premierului Nikol Pashinian a câștigat alegerile parlamentare

Blocul electoral al premierului armean Nikol Pashinyan a înregistrat o victorie covârşitoare în alegerile legislative anticipate din 9 decembrie, potrivit rezultatelor provizorii oficiale ale scrutinului, relatează AFP, citat de Agerpres. Potrivit rezultatelor de la aproximativ 88% din circumscripţiile electorale şi anunţate luni de Comisia Electorală Centrală, coaliţia condusă de Partidul Contractul Civil, al premierului Pashinyan, a câştigat 70,49% din voturi, cu mult înaintea partidului Armenia Prosperă, care s-a clasat pe al doilea loc, cu 8,37% din voturi.

Azi se dă startul perioadei electorale pentru alegerile parlamentare. Când va începe înregistrarea candidaţilor

Perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019 începe astăzi, 10 decembrie. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor, aprobat prin hotărârea CEC din 5 decembrie 2018, conține atât activități necesare pentru pregătirea pentru următorului scrutin, cât și pentru desfășurarea campaniei electorale.

Studiu: Cel mai puţin respectat drept în R. Moldova este dreptul la un proces echitabil

7 din 10 locuitori ai Republicii Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic, se arată în studiul „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, prezentat la 10 decembrie 2018, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. 

Cercetarea a fost efectuată de Compania iData pentru Oficiul Avocatului Poporului, pentru a observa dinamica percepției privind respectarea drepturilor omului, comparativ cu anul 2016, când a fost desfășurată o cercetare similară.

Când se va muta Igor Dodon în clădirea renovată a Președinției

Deși clădirea Președinției a fost oficial inaugurată în octombrie curent, președintele și echipa sa nu s-au mutat încă în noul sediu. Întrebat de jurnaliști când totuși se va muta în clădirea renovată, șeful statului a declarat că acest lucru se va întâmpla după ce Președinția va fi sfințită de Mitropolitul Vladimir.„Clădirea prezidențială care a fost restaurată recent, 7-8 ani a stat fără căldură. Am avut acolo și o emisiune cu cineva din reprezentanții mass-media și a înghețat doamna care a fost cu mine, pentru că era destul de frig. Acum deja clădirea este pregătită. Pe 19 decembrie cel mai probabil va avea loc sfințirea acestui edificiu de către Mitropolitul Vladimir”, a declarat Igor Dodon.