Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Ştiri / Social

10 Dec. 2018 / 16:34

Şoferii din Chişinău ignoră pilonii anti-parcare

Şoferii din Chişinău ignoră pilonii anti-parcare proaspăt instalaţi de municipalitate şi continuă să parcheze pe trotuarele de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Autorităţile capitalei spun că proiectul nu este finalizat deocamdată, dar pentru a contracara parcările ilegale promit să instaleze semne rutiere, dar şi să instituie sancţiuni, relatează Mesager.

Şoferii care şi-au parcat neregulamentar automobilele în preajma scuarului Europei spun că nu au văzut alte semne care le-ar interzice staţionarea în acest loc. 

„Cum să ştiu că nu se poate de parcat dacă nu este semn. Dacă ei interzic parcarea, trebuie să fie alte locuri de parcare amenajate”, spune un şofer.

„Nu ştiam că nu pot parca aici, avem premiera filmului şi nu m-am oprit pe mult timp”, spune o şoferiţă.

„Unde, eu nu cunosc aici toţi parchează. Eu nu am ştiut şi am venit aici o fugă să mă descarc şi dau maşina într-o parte”, a menţionat alt şofer.

Şi pietonii se arată deranjaţi că în capitală şoferii parchează pe unde nimeresc.

„Trotuarul este făcut pentru pietoni, pentru biciclişti, nu se poate pentru maşini, dar trebuie făcută o parcare pentru maşini, ca să le fie şi lor comod”, a zis un trecător.

„Cred că trebuie pusă amendă pentru asta. Nu are pe unde trece lumea”, spune alt trecător.

Primarul interimar al capitalei spune că proiectul de delimitare a trotuarelor de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nu este finalizat, astfel că şoferii intră pe trotuar din partea laterală, acolo unde încă nu au fost instalaţi toţi pilonii.

„Când va fi finalizat proiectul, nu va mai fi posibil nici pe lateral să intri pe partea de trotuar. Dar am văzut săptămâna trecută că s-au „hâtrit” să intre să parcheze şi în faţa bibliotecii B. P. Haşdeu, la fel, de pe partea laterală. Vom pune şi semnele rutiere că parcarea este interzisă şi urmează a fi şi sancţionaţi”, a declarat primarul interimar, Ruslan Codreanu.

Piloni anti-parcare urmează a fi montaţi şi pe alte străzi.

„În 2018 vor fi instalaţi piloni de delimitare a accesului pe trotuare pe bulevardul Ştefan cel Mare. Proiectul va continua pe bulevardul Negruzzi şi pe strada Vasile Alecsandri. În total vor fi instalaţi 5440 de piloni”, a spus şeful Direcţiei Transport, Vitalie Butucel.

Montarea pilonilor a început în luna noiembrie. Proiectul este finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. Pentru aceste lucrări din bugetul municipal au fost alocate cinci milioane de lei.

Comentarii