Ştiri

Sursa imaginii: mednews.md

Ştiri / Social

10 Dec. 2018 / 16:48

ANSA: Au fost ridicate restricţiile pentru ultimele trei focare de pesta porcină africană la porcii domestici

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) anunţă că au fost ridicate restricţiile pentru ultimele trei focare de pesta porcină africană (PPA) la porcii domestici din localităţile Paicu şi Zârneşti (Cahul).

Potrivit ANSA, la moment continuă să se afle sub monitorizare 14 focare de PPA la mistreţi, înregistrate în perioada 2017- 2018, care conform actelor normative în vigoare se monitorizează timp de 24 de luni. Acestea sunt localizate în raioanele Rezina, Orhei, Cimişlia, Cahul şi Ştefan Vodă. Riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în ţările vecine apar noi şi noi focare de PPA, dar şi a circulaţiei acestui virus în rândul mistreţilor.

Conform datelor ANSA, de la deschiderea sezonului de vânătoare, din cei 106 de mistreţi recoltaţi la partidele de vânătoare şi supuşi testărilor în scopul detecţiei virusului PPA, toţi sunt negativi.

Reamintim că în Moldova, pe parcursul acestui an au fost înregistrate 37 de focare de pestă porcină africană, dintre care 27 la porcii domestici întreţinuţi în gospodăriile casnice şi au fost nimiciţi 578 de porci.

Agenţia în comun cu autorităţile publice locale şi Direcţiile raionale agricultură şi alimentaţie au evaluat dosarele înaintate pentru acordarea despăgubirilor conform prevederilor Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor şi termeni proximi, proprietarii acestor animale urmează să-şi primească despăgubirile, care se estimează la cca 788 817 lei.

Comentarii