Ştiri

Sursa imaginii: parlament.md

Ştiri / Politic

10 Dec. 2018 / 18:02

Cinci legi pentru care Parlamentul şi-a menţinut votul au fost promulgate

Cinci legi pentru care Parlamentul şi-a menţinut votul au fost promulgate. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a deţinut interimatul funcţiei de preşedinte al ţării pentru semnarea acestor legi, conform deciziei de astăzi a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, au fost promulgate: Legea pentru modificarea şi completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care stipulează stabilirea Zilei Europei şi a Zilei Victoriei pe data de 9 mai, Legea pentru completarea unor acte legislative, care include modificări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne, precum şi la Legea cu privire la apărarea naţională, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, Legii cu privire la transmiterea unui bun cu titlu oneros, care vizează Stadionul Republican, precum şi Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

Interimatul pentru semnarea şi promulgarea celor cinci legi a fost instituit pentru evitarea blocajului instituţional şi a unei stări de neconstituţionalitate generate de refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a executa obligaţiile constituţionale. Curtea a constatat circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova pentru executarea obligaţiei constituţionale de promulgare a legilor sus-menţionate.

Cele cinci legi au fost adoptate de Parlament, transmise Legislativului spre reexaminare de către preşedintele ţării, iar Parlamentul şi-a reconfirmat votul pentru proiectele nominalizate şi a transmis spre promulgare repetată proiectele. Conform Constituţiei, în cazul în care Parlamentul îşi menţine votul asupra unei legi adoptate anterior, preşedintele este obligat să promulge legea. 

Comentarii