Candu a semnat deja legile respinse de Dodon. „Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului Andrian Candu a promulgat deja cele cinci legi pentru care Parlamentul și-a menținut votul, iar președintele Igor Dodon a fost suspendat astăzi, pentru a cincea oară, printr-o decizie a Curții Constituționale. Și de această dată, potrivit Parlamentului, „interimatul pentru semnarea și promulgarea celor cinci legi a fost instituit pentru evitarea blocajului instituțional și a unei stări de neconstituționalitate generate de refuzul deliberat al lui Igor Dodon de a executa obligațiile constituționale”.

„Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi așteptate și importante. Curtea Constituțională a fost pusă în situația de-al suspenda pe președinte a cincea oară pentru încălcarea Legii Supreme. Chiar dacă stă mai mult pe la Moscova, Igor Dodon ar trebui să-și amintească de cine a fost ales și că a devenit președinte în baza unor norme scrise în Constituție. Nerecunoscând legea din Republica Moldova, dânsul nu recunoaște acest stat și propriul mandat. Regret că pentru a cincea oară suntem în situația de a ne apără Constituția prin interimat”, a comentat Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care stipulează stabilirea Zilei Europei și a Zilei Victoriei pe data de 9 mai, Legea pentru completarea unor acte legislative, care include modificări la Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne, precum și la Legea cu privire la apărarea națională, Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, Legii cu privire la transmiterea unui bun cu titlu oneros, care vizează Stadionul Republican, precum și Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova au fost promulgate, astăzi, de Andrian Candu, în urma constatării Curții Constituționale a imposibilității președintelui țării de a-și exercita atribuțiile.

Cele cinci legi au fost adoptate de Parlament, transmise Legislativului spre reexaminare de Președintele țării, iar Parlamentul și-a reconfirmat votul pentru proiectele nominalizate și a transmis spre promulgare repetată proiectele. Conform Constituției, în cazul în care Parlamentul își menține votul asupra unei legi adoptate anterior, președintele este obligat să promulge legea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...