‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANSA: Republica Moldova a scăpat de pesta porcină africană

ANSA: Republica Moldova a scăpat de pesta porcină africană

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că pe data de 07.12.2018 au fost ridicate restricțiile pe ultimele trei focare stabilite în localitățile Paicu și Zârnești, mun. Cahul, astfel la moment au fost închise toate focarele de Pesta Porcină Africană înregistrate la porcii domestici în republică.

„La moment continuă să se afle sub monitorizare cele 14 focare de PPA la mistreți înregistrate anterior (anii 2017- 2018), care conform actelor normative în vigoare se monitorizează timp de 24 de luni. Acestea sunt localizate în raioanele Rezina, Orhei, Cimișlia, Cahul și Ștefan Vodă. Riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent având în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de PPA, dar și a circulației virusul PPA în populațiile de mistreți. Astfel în Ucraina până la moment sunt înregistrate peste 140 de focare, iar în România peste 1124 de focare și 361.719 porci eliminați,” se arată în comunicatul emis de ANSA.

Agenția în comun cu autoritățile publice locale și Direcțiile raionale agricultură și alimentație au evaluat dosarele înaintate pentru acordarea despăgubirilor conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 645 din 19.07.2010 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de calculare a despăgubirilor acordate proprietarilor de animale sacrificate, ucise sau altfel afectate în urma lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, și termeni proximi proprietarii acestor animale urmează să-și primească despăgubirile, care se estimează la cca 788 817 lei.

Totodată, starea de sănătate a mistreților este bună. Potrivit testelor de laborator, de la deschiderea sezonului de vânătoare, din cei 106 de mistreți recoltați la partidele de vânătoare și supuși testărilor în scopul detecției virusului PPA, toți sunt negativi.

Reamintim că, pe parcursul anului 2018, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate 37 focare, dintre care 27 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice și au fost nimiciți 578 de porci.

Costurile generate de gestionarea focarelor de PPA este determinată de complexitatea focarului și sunt estimate în medie la peste un milion de lei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›