Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Acuzații și reacții în dosarul…

Acuzații și reacții în dosarul diplomelor false care ar fi fost obținute în R. Moldova de mai mulți medici israelieni

Foto: vesty.co.il

Dosarul „diplomelor pentru a ucide” ia amploare, asta după ce 40 de medici, stagiari și farmaciști israelieni au fost reținuți pe 2 decembrie de forțele de ordine din Israel. Subiectul a ajuns și în vizorul R. Moldova, care ar fi figura în acest dosar. În acest scop a fost instituită și o comisie interministerială, care va verifica documentația Universității de Stat de Medicină din R. Moldova, precum și a procesului de instruire a studenților străini în țara noastră.

Portalul de știri Vesti, scrie că instanța a dispus emiterea mandatelor de arest pe numele celor 40 de medici și farmaciști, care sunt suspectați de falsificarea diplomelor de studiu. La începutul ședinței de judecată, care a avut loc pe 2 decembrie, purtătorul de cuvânt al poliției, Yuri Statnikov, a declarat că documentele transmise de către Ministerul Sănătății israelian pentru anchetă indică „falsificare locului de studiu, numărul de cursuri terminate, lista cursurilor primite și notele obținute”. În același timp, în opinia sa, în timp ce unele documente au fost parțial fabricate, altele au fost falsificate complet, iar prin intermediul acestora, medicii au obținut permisul de a activa în instituțiile medicale.

Cum a început ancheta?

Presa internațională susține că bănuială că medicii din Israel ar dispune de diplome false a fost făcută publică încă în 2017. Tot atunci, Ministerul Sănătății din Israel își exprima îngrijorarea pe marginea acestui subiect.

„Totul a început în timpul vizitei în Republica Moldova a reprezentanților Consiliului Superior de Supraveghere al Arabilor israelieni, în calitate de șef al Asociației Arabe a Stomatologilor Arabi din Israel, în cadrul căruia s-au purtat întâlniri cu conducătorii și studenții universităților medicale. Atunci au început suspiciunile”, declara anterior medicul Fahri Hassan.

Potrivit acestui medic, studenții care erau din primii ani da facultate, la un moment dat au devenit absolvenți, fără a trece prin toți anii de instruire. Totodată, tinerii care voiau să se aleagă cu diplome într-un timp record, ar fi achitat câte 15 mii de euro în numerar pentru a deveni proprietarii unei diplome false.

Avocații celor reținuți neagă acuzațiile.

Reacția Universității de medicină și farmacie „Nicolae Testemițanu”

Într-un comunicat de presă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova susține că materialele apărute în presă denigrează imaginea țării și a instituției și dezinformează publicul.

„Precizăm că până la acest moment, instituția noastră nu a înregistrat nicio solicitare oficială din partea Statului Israel cu privire la confirmarea sau infirmarea veridicității actelor de studii eliberate de Universitate unor persoane implicate în cazul dat”, se precizează în comunicat.

„Afirm cu toată responsabilitatea că Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova nu este implicată în această schemă frauduloasă și nu admitem, sub nicio formă, o asemenea situație. Excludem orice presupunere de complicitate a angajaților instituției în falsificarea actelor de studii eliberate absolvenților”, a declarat Ion Ababii, rectorul universității.

De asemenea, rectorul a subliniat că în urma acestui caz, este afectată grav și pe nedrept reputația instituției și a întregului cadru profesoral-didactic, inclusiv a studenților internaționali, în special a celor din Israel.

O comisie interministerială va verifica procesul de studii a studenților internaționali

La 4 decembrie curent a fost instituită o comisie, care în perioada 5-15 decembrie curent, va verifica corectitudinea organizării și desfășurării procesului de studii al studenților internaţionali.

Comisia este abilitată în verificarea documentației ce ține de organizarea și desfășurarea admiterii la studii superioare integrate în domeniul medical și farmaceutic și a procesului de instruire a studenților străini, examenelor de absolvire pentru studenții străini, eliberarea actelor de studii absolvenților internaționali, verificarea dosarelor personale ale cetățenilor străini (absolvenți, studenți exmatriculați și actuali mediciniști) și a documentației aferente autorizărilor de funcționare provizorie și acreditare a programelor de studii în domeniul medical și farmaceutic.

„Condamn orice falsificare a actelor, indiferent în ce domeniu, și mai grav implicarea funcționarilor în scheme de falsificare a documentelor de studii. Cred că și instituțiile de drept se vor implica la maxim pentru a investiga acest caz și vor fi aplicate sancționări conform legislației în vigoare în caz că se vor găsi persoane vinovate”, a scris anterior pe pagina sa de Facebook ministr Silvia Radu.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că până la acest moment nu a parvenit vreo solicitare în adresa CNA pe marginea acestui caz.

„Atâta timp cât nu cunoaștem circumstanțele dosarului din Israel, nu putem să spunem unde au fost falsificate aceste diplome. Noi avem foarte mulți studenți din Israel aici, la Universitatea de Medicină. Acolo, în țară, se cunoaște că mulți studenți își fac studiile aici și posibil aceste diplome au fost falsificate nu aici la Chișinău. Este o problemă foarte gravă și din punct de vedere al imaginii, fiindcă Universitatea de Medicină din Moldova era printre cele mai prestigioase universități din fosta URSS, mă refer la calitatea studiilor. Este o lovitură de imagine pentru această instituție. Cunoașteți că s-a creat o comisie pentru evaluarea acestor cazuri. Știm că s-a autosesizat Procuratura Anticorupție pe acest subiect și cu siguranță noi acordăm suport operativ pentru desfășurarea acestor investigații”, a menționat Zumbreanu.

Comisia interministerială se va afla la USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada 5-15 decembrie curent, iar ca urmare va prezenta conducerii ministerelor informația privind rezultatele verificării, concluziile și propunerile de rigoare.

Foto: vesty.co.il