12:22:07 29.03.2024
Stiri

Schimb de REPLICI între doi deputați privind medicamentele BIOSIMILARE: „Să lăsăm deputăția și politica la o parte. Mă adresez în calitate de pacient cu diabet”

Știri 07.12.2018 15:00 Vizualizări1527 Autor: Ziarul National
Schimb de REPLICI între doi deputați privind medicamentele BIOSIMILARE: „Să lăsăm deputăția și politica la o parte. Mă adresez în calitate de pacient cu diabet”


Deputatul Boris Golovin, de profesie medic, crede că parlamentarul Vladimir Odnostalco nu are dreptate atunci când afirmă că medicamentele analogice de insulină ar fi de mâna a doua și astfel s-ar face experimente pe pacienții din R. Moldova.

„Domnule Odnostalco, mă adresez dvs. în calitate de pacient cu diabet și președinte al Asociației „Prodiab” și medic. Să lăsăm deputăția și politica la o parte, pentru că nu ea determină gradul de cunoștințe ale mele și, cu atât mai mult, ale dumneavoastră în materie de medicină sau farmaceutică. De fapt, am văzut recent gradul de cunoștințe profunde pe care le aveți în materie de vaccinare. Acum însă vreau să vă clarific anumite lucruri legate de medicamente biosimilare, pe care este clar că nu le înțelegeți, dar continuați să manipulați, evident cu scop electoral”, a scris Golovin pe Facebook.

Potrivit lui Golovin, atunci când se descoperă un medicament inovator, compania care l-a descoperit beneficiază de protecție a proprietății intelectuale, adică brevet care îi oferă exclusivitate în producerea și vânzarea acestuia, o perioadă limitată de timp.

„Astfel, companiile care produc noi medicamente pot să-și recupereze investițiile și să investească în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente. Așa a fost mult timp protejat de brevet insulina glarginum. După expirarea brevetului, medicamentele date pot fi produse și de alte companii, sub formă de medicamente generice sau biosimilare”, explică medicul.

Acesta îl îndeamnă pe Odnostalco să nu se lase „antrenat de firmele de medicamente în procesul lor de concurență”: „Riscați doar să demonstrați și mai mult incompetența! Lăsați cât mai mulți diabetici din țară să se bucure de tratament eficient cu analogi de insulină!”.

Reacția lui Golovin vine după ce colegul său din Parlament, Odnostalco, îndemna oamenii să se revolte pentru că, în loc de insulină, în R. Moldova se administrează un medicament analogic. „Oamenii sunt gata să se bată pentru copiii lor. Stimați părinți, dacă vom lăsa această problemă de izbeliște, atunci copiilor le va fi administrată insulina care convine cuiva”.

Unele instituții media au scris despre existența unui scandal în ceea ce privește folosirea unui preparat analogic insulinei. Pe piața locală este oferit acum un preparat nou, mai ieftin decât cele propuse până acum – insulină biosimilară. Această ofertă ar fi deranjat o importantă companie, care până acum a controlat, practic, piața de insulină din R. Moldova și care acum este pe punctul să piardă monopolul și veniturile fabuloase.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md