Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Teatrul MADE

Ştiri / Cultură

05 Dec. 2018 / 21:00

Consecinţele violenţei în familie - mesajul spectacolului coregrafic „Liberă”

Orice gen de violenţă, dar mai ales cea din familie este un mare rău, asta încearcă să redea fără cuvinte, doar prin arta dansului, prin emoţii şi chiar prin propriile trăiri şi experienţe dansatorii antrenaţi în spectacol.

„Eu mic fiind am fost martor la asemenea acţiuni şi prin personajul meu, tatăl, care este personajul principal, încerc să arăt o astfel de violenţă ca oamenii să deteste acest personaj”, a declarat Isai Ştefan, actor.

Spectacolul non-verbal realizat în baza a 15 istorii ale femeilor care  au trecut prin experienţa traumatizantă a violenţei. Reprezentaţia coregrafică a fost intitulată „Liberă”.

„Liberă pentru că ne-am dorit foarte mult ca toată lumea să fie liberă în gând, în suflet, liberă prin acţiune, să nu-i fie frică să vorbească, mai ales într-o familie cu adevărat liberi pot fi ambii şi nu doar unul”, Ianoş Petraşcu, directorul Teatrului M.A.D.E, regizorul spectacolului „Liberă”.

„Un spectacol-document care abordează probleme dureroase, din păcate, deosebit de actuale în Moldova. Prin acest proiect vrem să sensibilizăm oamenii, ne dorim ca acest fenomen, violenţa de orice fel, să dispară din viaţa noastră”, susţine Antonina Volcova, preşedinta Asociaţiei Obşteşti „Vesta”.

Mesajul puternic al spectacolului, dar şi măiestria dansatorilor actori care au transmis frumuseţea femeilor, dorinţa lor de a se bucura de viaţă, dar şi disperarea, frica de violenţă din partea bărbaţilor care-şi manifestau superioritatea în diverse moduri au impresionat publicul spectator.

„Violenţa în familie nu ar trebui tolerată, din moment ce ai primit prima lovitură sau prima agresiune verbală din partea partenerului sau a părinţilor trebuie să apelăm la organizaţii de drept, să depună plângeri”, a spus Veronica Buloci din Orhei. 

„Într-adevăr, în zilele noastre violenţa în familie este o problemă gravă şi nu ştiu de ce foarte multă lume se străduieşte să ascundă ce se întâmplă. Sigur, suntem aici ca să ne autoeducăm şi să transmitem mai departe acest mesaj”, afirmă Rodica Rusu din Orhei.

„Turneul naţional este în cadrul celor 16 zile de activism împotriva violenţei şi egalităţii de gen şi ne dorim ca acest spectacol să vie văzut de cât mai multă lume,  pentru că încercăm să abordăm probleme care dor”, a specificat Ianoş Petraşcu.

După Chişinău şi Orhei, Turneul naţional al spectacolului-document „Liberă” va  continua la Leova, Congaz, Căuşeni, de tot în 15 localităţi din Moldova.  

 

Comentarii