Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Economic

06 Dec. 2018 / 17:04

Producători agricoli din mai multe ţări s-au reunit la Chişinău

Învaţă de la experţi internaţionali cele mai noi inovaţii tehnologice, dar şi soluţii comerciale pentru dezvoltarea producţiei şi exporturilor de fructe din ţara noastră. Vorbim de 140 de pomicultori din toate raioanele ţării, care participă la o conferinţă de două zile la Chişinău. La forum au fost invitaţi producători din Olanda, Italia, Germania, Austria, Israel şi România, relatează Mesager.

Marian Gorincoi are peste 130 de ha de livezi cu mere, prune cireşe şi caise. Fermierul spune că în activitatea să se bazează mult pe implementarea noilor tehnologii. 

„Avem linie de sortare nouă, frigidere moderne şi tehnologiile acestea sunt foarte benefice pentru a obţine calitatea foarte bună la produse  în mare majoritate noi producem mărul, care fără linie de sortare şi calibrare  este foarte dificil să-l vinzi la preţul cuvenit”, a declarat producătorul agricol, Mariana Gorincio.

Anatol Plăcinta are în gestiune 90 de hectare de meri. La începutul lunii septembrie livada sa a fost invadată de viermele mărului, în perioada în care tratamentele împotriva dăunătorilor nu sunt recomandate pentru că sporesc nivelul de pesticide în fructe. Acest fapt i-a compromis însă 70 la sută din recoltă şi i-a cauzat pierderi de 4 milioane de lei. Acum consideră că singură salvare sunt livezile super-intensive, rezistente la boli şi la vătămători.

„Toamna asta am plantat o suprafaţă de livadă super-intensivă cu nişte soiuri moderne care într-adevăr pe piaţa merg mai bine şi această plantaţie este diferită de plantaţia clasică pe care le-am avut până acum, în această plantaţie va fi diminuate riscurile secetei, având sistem de irigare prin picurare, riscul grindinei având plasa”, susţine producătorul din Floreni, Anatol Plăcintă.

Reprezentanţii mai multor companii din ţările europene au împărtăşit la forum informaţii despre tehnologiile performanţe de ultimă oră

„Trebuie să aplicăm tehnologii inteligente trebuie să identificăm cele posibilităţi şi metode de producţie ca să fim recunoscuţi la nivel internaţional pentru că s-au globalizat pieţele de desfacere de fructe şi noi trebuie să facem faţă”, a declarat directorul executiv al „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

„Creăm posibilitate producătorilor să acceseze pieţe noi de desfacere, prin dezvoltarea infrastructurii investiţionale care va creşte inevitabil calitatea producţiei punere accentului pe testarea adică dezvoltarea laboratoarelor acreditate în modul stabilit, dar şi continuarea bunelor relaţii cu ţări în vederea identificării unor noi pieţe de desfacere”, susţine ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.

Conferinţa a fost organizată de Moldova Fruct, în parteneriat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova şi Ministerul Agriculturii.

Comentarii