Ştiri

Sursa imaginii: tvrmoldova.md

Ştiri / Social

06 Dec. 2018 / 19:27

Asociaţia Tinerilor cu Diabet cere autorităţilor să renunţe la procurarea analogilor de insulină

Reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor cu Diabet au cerut Ministerului Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale să renunţe la achiziţia analogilor de insulină, deoarece, potrivit lor, insulina originală va fi înlocuită cu un preparat biosimilar mai ieftin, dar încă netestat suficient. În replică, Ministerul anunţă că medicamentul analogic a fost recomandat de specialişti, dar promite să instituie un grup de lucru pentru a evalua minuţios calitatea acestuia, relatează Mesager.

Asociaţia Tinerilor cu Diabet din Republica Moldova a depus o petiţie prin care cere autorităţilor să renunţe la procurarea insulinei biosimilare, în favoarea medicamentului original.

„Noi cerem să fie anulate sau revizuite  rezultatele preliminare ale licitaţiei din 30 noiembrie privind achiziţionarea analogilor de insulină. Solicităm să se revină la insulină glargin original sau iniţială pe care o administrează persoanele la acest moment”, a declarat Veronica Volcov, preşedinta Asociaţiei Tinerilor cu Diabet.

Veronica Volcov califică această practică drept un experiment uriaş în care pacienţii nu sunt de acord să participe.

„Noi vrem siguranţă, noi vrem insulină sigură, testată suficient şi nu vrem să fim parte la un experiment pentru care nu am dat acordul. Orice minusculă deviere în producerea ei îi poate provoca proprietăţi şi efecte diferite, aşa dar aceste efecte se pot reflecta asupra pacientului în cele mai diverse moduri, sigur că hipo şi hiperglicemia neprevăzută sunt cele mai importante provocări”, a spus preşedinta Asociaţiei Tinerilor cu Diabet. 

Potrivit Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în luna ianuarie va fi introdusă administrarea analogilor de insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1. Tot de atunci, se va permite procurarea de insulină în cartuşe, în loc de flacoane, iar toţi bolnavii cu diabet vor fi asiguraţi cu teste gratuite pentru a-şi testa periodic nivelul de glicemie în sânge, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În scopul asigurării accesului pacienţilor cu diabet zaharat la tratament eficient şi calitativ, conform standardelor internaţionale, reducerii complicaţiilor şi îmbunătăţirii calităţii vieţii, în conformitate cu Programul Naţional de prevenire şi control al diabetului pentru anii 2017-2021, Ministerul Sănătăţii a dispus achiziţionarea analogilor de insulină, pentru a oferi pacienţilor posibilitatea de a utiliza preparate eficiente, recomandate inclusiv de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat Cristina Stratulat, citată de Radio Moldova.

De asemenea, utilizarea analogilor de insulină a fost recomandată internaţional, inclusiv de Asociaţia Diabeticilor din SUA.

Menţionăm că în Republica Moldova se înregistrează o creştere a numărului persoanelor cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor, în anul 2017 au fost luaţi la evidenţă aproape 105 mii de bolnavi de diabet, cu peste opt mii mai mulţi decât anul precedent, dintre care peste 400 sunt copii. Dintre aceştia, 80% sunt bolnavi de diabet de tip 1 şi 20 la sută – de tip 2.

 

Comentarii