Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Ştiri / Social

06 Dec. 2018 / 20:03

De Crăciun alături de copii: Povestea unei mame care a înfruntat o boală cruntă

Cu ajutorul medicilor, o femeie de 35 de ani din Ungheni, cu şanse minime de supravieţuire, a învins lupta cu moartea. După zece zile de comă de gradul IV şi alte 20 petrecute în Secţia Reanimare la Spitalul clinic municipal nr.1 din capitală, Zinaida este acum conştientă şi respiră fără ajutorul aparatului de ventilaţie artificială. Aniversarea de 35 de ani a găsit-o pe patul de spital, dar femeia este nespus de bucuroasă că a primit a doua şansă la viaţă, relatează Mesager.

Femeia este bucuroasă că va petrece Crăciunul aproape de cei doi copii.

„Am simţit că Dumnezeu există pe faţa pământului şi mai are grijă de ceilalţi. Mulţumim echipei, medicilor. Am acasă doi copii, un băiat de 15 ani şi fată de şase ani. Cum să-i laşi în momentele astea când ei au nevoie de tine? Săptămâna viitoare, poate voi fi externată. Şi vom vedea şi copilaşii acasă şi pe cei dragi”, a spus Zinaida.

La Spitalul clinic municipal nr.1 din capitală, Zinaida a fost adusă de urgenţă cu un echipaj Aviasan de la Ungheni, în stare de comă de gradul IV, după ce pe data de 13 noiembrie, în urma unei intervenţii chirurgicale, starea ei s-a agravat.

„Ulterior, perioada după comă tot a fost apreciată ca extrem de gravă şi a fost nevoie ca pacienta să fie non-stop în supravegherea medicilor din Secţia Terapie Intensivă. Deja momentul critic este depăşit. Sper că sărbătorile de iarnă le va petrece împreună cu familia, copiii ei”, a declarat Ion Arteni, vicedirector medical la Spitalul clinic municipal nr.1.

Revenirea din comă a fost posibilă şi cu ajutorul specialiştilor de la două catedre de anestezie din ţară.

„Pacienta a fost ajutată de aparat, sistemul respirator şi cardiovascular, intestinal şi neurologic noi îl menţineam cu medicamente. Ieri a fost ziua ei de naştere. Pe data de 5 decembrie am felicitat-o. A fost foarte bucuroasă, nu s-a aşteptat”, a menţionat Elena Brenici, medic anesteziolog.

„Practic pacienta avea gradul de supravieţuire doar şase procente. Sunt mai mulţi factori implicaţi pentru supravieţuire. Unul cu siguranţă este dorinţa ei de viaţă. O mămică tânără care are doi copii acasă. Organismul tânăr care a suportat aceste greutăţi. Echipa care s-a implicat la maxim pentru a trata acest caz”, a spus Ghenadie Severin, şeful Secţiei Anestezie.

Conform datelor statistice, mortalitatea în cazurile de comă de gradul IV depăşeşte 94 de procente dintre cazuri.

Comentarii