11:15:39 25.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // PAS și PPDA trebuie să facă unele CEDĂRI pentru a fi format un front comun la alegerile parlamentare

Partide/Comunicate 06.12.2018 12:20 Vizualizări971 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // PAS și PPDA trebuie să facă unele CEDĂRI pentru a fi format un front comun la alegerile parlamentare


Noul președinte al Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, încă speră că partidele proeuropene din R. Moldova vor ajunge la un numitor comun în ceea ce privește unificarea forțelor pentru alegerile parlamentare din 2019, chiar dacă lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a atenționat că „portița se poate închide”.

Fostului primar al municipiului Chișinău susține că a propus patru-cinci opțiuni de unificare în cadrul discuțiilor dintre PAS, PPDA, PLDM și PL. „În cadrul acestor discuții sunt vreo patru-cinci opțiuni, pe care le-am propus noi. Dlor au propus practic una singură. Căutăm un numitor comun în continuare. Pot spune că am să depun eforturi la nesfârșit pentru a găsi o formulă în care să fim un singur front. Deci, noi trebuie să găsim o formulă ca să fim toți uniți, pentru că orice altă formulă este perdantă. Chiar două blocuri să fim, unul proeuropean și altul unionist, deja este pierdere”, a declarat liberalul în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Liderul PL a evitat să ofere un răspuns tranșant în ceea ce privește cedările care le poate face PL pentru a fi constituit acest front comun. „Asta o poate spune doar PL printr-o decizie a consiliului. În nume personal nu am cum să răspund la această întrebare. Este clar că trebuie să găsim un compromis. Fiecare să cedeze pe undeva. Rămâne să vedem, unde vom găsi acest compromis. Din punctul meu de vedere sunt gata până în pânzele albe să lupt ca să găsim acest numitor comun și acest compromis. Trebuie să ne întâlnim undeva la mijloc, împreună să luăm decizii, pentru că doar așa vom fi credibili în fața cetățenilor că avem șansa să câștigăm alegerile, iar câștigând alegerile putem ceva schimba”.

Aceste privește cu circumspecție apariția Convenției Euro-Unioniste, care vrea să atragă voturile unioniștilor. „Dânșii au propus să se meargă în trei coloane în alegeri: PD, Blocul „ACUM” și Convenția Euro – Unionistă. Ce obținem noi cu aceste trei coloane? În primul rând ce are PD să intre în coloanele proeuropene? Îmi pare rău, dar un partid care promovează dictatura poate fi numit proeuropean? Chiar dacă ar vorbi și de două coloane – Maia Sandu și Andrei Năstase, pe de o parte și unioniștii pe de altă parte, oricum ar fi o formulă perdantă. Dacă noi divizăm forțele în două, deja alegerile sunt pierdute. Orice vot într-o circumscripție uninominală dat pentru doi, trei candidați, înseamnă automat câștig pentru PSRM”, a mai adăugat Chirtoacă.

Chirtoacă a mai fost întrebat dacă ar face o alianță cu democrații, în cazul în care aceștia vor fi gata să susțină dezideratul Unirii. „Nu, pentru că asta este un subiect fals. De unde pot fi ei unioniști? Da chiar să devină, e periculos să faci cu ei Unirea, că te-ai trezi, în loc să te unești cu România, să te unești cu Federația Rusă sau cu altceva. Partidele care s-au discreditat orice idee de democrație nu pot fi acceptate ca aliați din start. Și nu e vorba numai de Vlad Plahotniuc, să fie clar. Problema este la toată încrengătura creată acolo. Acolo trebuie filtre de integritate, dar cu o densitate cea mai mare posibilă”.

Liberalul a mai adăugat că PD are șanse să rămână la putere în continuare. „Este suficient ca nimeni să nu aibă 50% de unul singur și el are puterea asigurată. PD asta și urmărește, să aibă 10-15% din voturi și PSRM să nu aibă 50% de unii singuri. Ei vor să fie la mijloc și să poată juca cum le place lor: și cu dreapta, și cu stânga. Dacă Dodon va avea de unul singur peste 50%, atunci va dori să îi ia locul lui Plahotniuc”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md