(foto) Povești din imagini și versuri. Ioana Isac și Beatrice Moraru ne povestesc esența proiectului „Karmacoma”

foto

Totul a pornit la o cafea, acum câteva luni în urmă. Poeta Ioana Isac și fotografa Beatrice Moraru au început proiectul „Karmacoma”, un concept bazat pe fotografie și versuri. Talentul, munca și dragostea față de artă le-au ajutat să ajungă în doar 10 săptămâni la 10 episoade. Iar fiecare zi de marți s-a transformat în momentul în care se așteaptă o nouă serie (știți cum se așteptau seriile de filme la TV pe timpul în care nu aveam încă internet).

(foto) Karmacoma Ioana Isac și Beatrice Moraru Fotografie și poezie o poveste realizată dintr imagini și versuri

Totul a pornit la o cafea, acum câteva luni în urmă. Poeta Ioana Isac și fotografa Beatrice Moraru au început proiectul „Karmacoma”, un concept bazat pe fotografie și versuri. Talentul, munca și dragostea față de artă le-au ajutat să ajungă în doar 10 săptămâni la 10 episoade. Iar fiecare zi de marți s-a transformat în momentul în care se  așteaptă o nouă serie (știți cum se așteptau seriile de filme la TV pe timpul în care nu aveam încă internet).

jp ioana

 

„Ideea a pornit într-o discuție la cafea cu prietena mea, Beatrice Morare, care e fotograf, designer și în general extraordinară personalitate și tot așa discutând spuneam de faptul că nu prea există colaborare între artiști și ar trebui de unit forțele ca să putem crea ceva deosebit”, ne spune Ioana.

jp1 beatrice

 

„Deseori conversațiile (în majoritatea cazurilor, astrale) noastre ajung la concluzia că sunt mulți tineri talentați în Chișinău. Poezia Ioanei întotdeauna m-a fascinat, deși nu întotdeauna m-am adâncit la fel de mult ca în acest proiect. Cu fiecare serie, am găsit sensuri aparte, pe cât de „melodioase”, pe atât de adevărate. Imaginile de obicei sunt combinate cu cuvintele pentru a explica anumite lucruri, nu și în cazul nostru. Scopul nostru e de a da mai multe întrebări, de fapt, întrebări la care privitorii își găsesc singuri propriile răspunsuri”, ne povestește Beatrice.

#Un concept nou care a încântat publicul de la noi

Deși pentru noi acest concept este unul nou, Ioana ne spune că în Europa este destul de cunoscut. Cu toate acestea, publicul de la noi a reacționat pozitiv.

„Publicul a reacționat foarte pozitiv și chiar ne-am bucurat că unii s-au regăsit sau ne scriau că așteptau să vină marți ca să postăm colaje noi.”

4f
Episod din proiectul „Karmacoma”

Versul Ioanei și imaginile realizate de Beatrice, împreună, reușesc să ne transmită un întreg mesaj, mai mult chiar o poveste. În acest context, ne-am întrebat cum le-a reușit tinerelor să ajungă la această combinație perfectă.

„Multe dintre imagini nu au fost concepute de la început ca să fie corelate cu versurile Ioanei. De multe ori, eu cu Ioana, ne prindem cu gândul că avem aceleași concepții, idei despre lumea care ne înconjoară, aceleași experiențe uneori. Poate mințile noastre s-au fuzionat în așa fel încât să ajungem la acest moment în care versurile ei să meargă mână în mână cu imaginile mele de la sine, fără a fi forțat nimic.”

Cred că deja v-ați dat seama, versurile aparțin Ioanei. Acestea nu au fost scrise special pentru proiectul dat, ele fac parte din cartea de debut e poetei „Ei confundat librăria cu libertatea”.

ei confundau

#Puterea fuziunii

Prin acest proiect tinerele vor să arate cât de puternică poate fi fuziunea mai multor forme de artă. Este un experiment reușit putem spune, atât timp cât publicul este încântat.

„Mesajul este unul simplu, în primul rând fuziunea formelor de artă au un impact mai puternic decât ar fi mers ca entitate aparte și în al doilea rând să aducem frumosul ca imagine și text pentru oamenii care iubesc ceea ce se face cu emoție sinceră și stil experimental”, ne spune Ioana.

5f
Episod din proiectul „Karmacoma”

#Ce înțelegem prin „Karmacoma”

Iar acum despre „Karmacoma”. Ne întrebam ce o mai fi însemnând și asta, desigur putem înșira un soi de noțiuni, dar o explicație mai bună decât autorii proiectului oricum nu putem oferi, cu atât mai mult că Beatrice a reușit să ne descrie foarte bine acest concept.

„O bună explicație a numelui „Karmacoma” ar fi o stare în care nu faci o diferență clară între bine și rău, între corect și greșit, o stare de nihilism plăcut, confortabil. Ioana își pune în cuvinte emoțiile, eu mi le pun prin imagini. Nu e deloc greșit să simți ceea ce simți, o dată ce sentimentele sunt acolo, înseamnă că sunt adevărate și uneori asta e tot ce contează. Sperăm că sunt și că vor fi oameni care vor empatici cu ceea ce facem și poate așa se vor simți mai puțin singuri, poate mai puțin vinovați, mai puțin triști.”

3f
Episod din proiectul „Karmacoma”

La acest proiect lucrează doar în două, dar dacă vor apărea doritori să se alăture, tinerele îi vor accepta cu drag. De menționat că au reușit să realizeze deja zece episoade. Știm, fiecare artist își iubește creațiile în măsură egală și, totuși, unele lucrări pot avea o semnificație mai profundă pentru autori.

„Evident că toate sunt dragi, căci s-a muncit la ele, dar cred că, colajul cu „Nu vei afla de afară” și flature, foarte minimalist, dar simbolist la maximum”, ne spune Ioana

„A mea la fel este asta. Sunt cumva redate trei etape ale anumitor stări, cel puțin acesta e modul în care o privesc eu. Mai mult de atât nu vreau descriu, astfel încât fiecare să-și formeze o idee proprie. Pentru mine, este un episod „mai” introspectiv ca celelalte”, ne spune Beatrice.

#Surpriză! Vom avea postcard-uri speciale pentru cutii poștale

La fiecare episod au lucrat câte o săptămână. Acum au o nouă idee, care ne-a încântat și pe noi, este vorba despre postcard-uri care ar putea colora cutiile voastre poștale.

„Cred că vom realiza și alte episoade dacă vom simți că oamenii au nevoie, dar până atunci ne-am gândit să facem postcard-uri, pentru că înafară de imagini cu orașul Chișinău la Poșta Moldovei nu prea sunt, așa că dacă veți dori să trimiteți niște amintiri prin cutia poștală sau așa să dăruiți ne contactați, iar noi cu mare drag vom dărui ce putem face cel mai bine: poezie și imagine”, ne spune Ioana.

1f
Episod din proiectul „Karmacoma”

Mai multe episoade din proiect, dar și alte noutăți ce urmează să apară le puteți găsi AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente