‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFOTO. Prima zi a Conferinței Businessul Fructelor a adunat mai mult de 150...

FOTO. Prima zi a Conferinței Businessul Fructelor a adunat mai mult de 150 de producători din întreaga țară

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, 6 decembrie a fost inaugurată Conferința Națională Businessul Fructelor, organizată de Asociația Moldova Fruct, la care participă peste 150 de producători din întreaga țară.

În debutul conferinței, Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a comunicat despre aportul statului în dezvoltarea sectorului accentuând că Guvernul este alături de producătorii agricoli, oferind subvenții și alte forme de sprijin și posibilități de identificare a noilor piețe de desfacere.

„Asftel de evenimente sunt binevenite, deoarece crează o platformă de comunicare dintre producători și autoritățile statului, producători și diferiți experți. Totodată, fermierii au posibilitatea de a afla informația legată de tehnologia de cultivare, de producere a materialului săditor, de diversitatea soiurilor, dar și practici legate de piața de desfacere. Este o platformă pe care interacționăm cu toții, astfel creăm politici mult mai profunde, relevante și eficiente. Statul întreprinde măsuri consistente și anume amornizarea continuă a cadrului legislativ, ce oferă producătorilor posibilitatea de a accesa noi piețe de desfacere, prin diversificarea și dezvoltarea infrastructurii, care va crește inevitabil valoarea producției și continuarea prieteniei cu alte țări ce asigură piața de desfacere pentru producători. Un exemplu ar fi Acordul de asociere și liber schimb cu UE, cu Turcia, în proces de negociere este și Acordul de liber schimb cu China. În colaborare cu producătorii agricoli vom demara procesul de negociere a acordului de liber schimb cu Egiptul și alte țări din Orientul Mojlociu”, a explicat ministrul.

În același context, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a menționat că, pe parcursul anilor s-au schimbat foarte multe, inclusiv piața, au apărut în țară livezi moderne ce nu sunt mai prejos decât cele din Italia sau Olanda.

„Anul acesta este un an cu o producție de fructe mare, iar piețele noastre principale de desfacere cum ar fi Federația Rusă, Belarus au fost suprasaturate. Producem cu 2% mai mult în fiecare an, iar consumul crește cu 7%, astfel trebuie să facem față solicitărilor. Cred că, trebuie să ne învățăm a comercializa. Suportul din partea statului și anume investițiile pentru a dezvolta sectorul și alte momente importante pot fi discutate la această conferință. Livezile moderne permit o productivitate de 6-7 ori mai mare, produse de calitate, confirmate prin exemplul lotului de mere de o calitate extra ce a ajuns recent în Dubai, cu ajutorul suportului USAID/APM. Ne mândrim cu aceste lucruri, deoarece sunt rodul mai multor activități. Nu doar ajutăm producătorii să facă investiții, dar și să identifice piețe de desfacere noi. Anual, promovăm fructele noastre pe cele mai importante târguri și la expoziții internaționale”, a mai adăugat Iurie Fală.

Amintim că, evenimentul se va desfășura în zilele de 6-7 decembrie și va întruni pomicultori din toate regiunile țării, precum și experți în domeniul producerii fructelor și comercianți din Olanda, Italia, Germania și Austria, precum și din Israel și România.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii