22:03:21 24.04.2024
Stiri

Un deputat de la București CONDAMNĂ „manipulările antiromânești care au apărut în instituțiile de presă din Germania” privind așa-zisa „anexare de către România a Transilvaniei”

Știri 05.12.2018 12:00 Vizualizări894 Autor: Ziarul National
Un deputat de la București CONDAMNĂ „manipulările antiromânești care au apărut în instituțiile de presă din Germania” privind așa-zisa „anexare de către România a Transilvaniei”


Ambasada Germaniei la Bucureşti a anunţat că a cerut Agenţiei Germane de Presă DPA şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor defăimătoare despre unirea Transilvaniei cu România de acum 100 de ani, apărute recent în presa germană.

„++ Precizare ++ Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş. Relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal. Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul „Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens“, publicat la 01.12.2018", precizează reprezentanţii Ambasadei Germaniei în România, într-o postare marţi pe Facebook.

Între timp, jurnaliştii de la teviziunea germană ZDF şi cei de la Deutsche Presse Agentur (DPA) au modificat cuvântul „anexare” din titlul articolului cu termenul „aderare”.

Astăzi, deputatul Partidului Mișcarea Populară și președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, condamnat, de la tribuna Camerei Deputaților, „intoxicațiile de presă” la care s-a dedat postul public de televiziune din Germnaia – ZDF cu ocazia Zilei Naționale a României.

În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze că „postul public de televiziune din Germania – ZDF, Agenția Germană de Presă – DPA și mai multe instituții media din Germania s-au dedat la 1 decembrie unor manipulări antiromânești grosolane care amintesc de spiritul celui de al Treilea Reich”.

„Acestea au titrat despre o așa-zisă „anexare a Transilvaniei din 1918” (Anschluss von Siebenbürgen), punând astfel în discuție unitatea și legitimitatea statului nostru și tratatele internaționale de după Primul Război Mondial.

Știrea toxică are ca autori persoane fizice sau instituții germane care au acționat sub acoperirea anonimatului. Nu este vorba aici despre libertatea de expresie sau despre libertatea presei, nici despre un accident, ci de o manipulare cu substrat geopolitic.

Termenul Anschluss, cunoscut după anexarea Austriei de către Germania nazistă în 1938, constituie o jignire la adresa României și are efecte puternic negative asupra imaginii țării noastre.

Nu uităm că Germania este responsabil istoric și moral pentru crime comise împotriva României. Berlinul a fost principalul autor al Dictatului de la Viena din 1940, prin care i s-a atribuit Ungariei horthyste aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei. El este și semnatar al Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, în urma căruia11 județe ale României au fost anexate de Uniunea Sovietică. Vedem că în ultimii ani, Germania insistă la unison cu Rusia asupra federalizării Republicii Moldova în interesul Moscovei, ca precedent și model pentru federalizarea altor state din regiune.

Condamn cu fermitate manipulările antiromânești ale Postului public german de televiziune. Totodată, deși în spațiul public au apărut reacții ale unor oficiali germani și români, acestea nu au vigoarea necesară pe care o așteaptă opinia publică. Tocmai de aceea, fac apel către Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul și Președinția României să întreprindă toate măsurile necesare în vederea clarificării și remedierii situației deosebit de grave create prin aceste manipulările ale instituțiilor germane de presă”, a declarat Constantin Codreanu.

Tot astăzi, deputatul Constantin Codreanu i-a adresat o întrebare parlamentară ministrului Afacerilor Externe, Teodor Viorel Meleșcanu, prin care solicită răspuns la următoarele întrebări:

1.Cum califică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cazul deosebit de grav al distribuirii de către Postul public de televiziune din Germania – ZDF, de către Agenția Germană de Presă și alte publicații din Germania și Elveția a știrilor manipulatorii și jignitoare despre așa-zisa ”anexare a Transilvaniei” (Anschluss von Siebenbürgen)?

2.Dacă MAE consideră necesar să aibă o reacție publică în legătură cu respectivele materiale provocatoare de presă difuzate de Postul public de televiziune din Germania – ZDF, laolaltă cu alte publicații și agenții de presă din Germania și din alte state, și în legătură cu ideile false și otrăvite vehiculate public de acestea?

3.Care este, în cazul unui răspuns pozitiv, această reacție?

4.Ce anume și când au întreprins MAE, Guvernul și Președinția României în vederea clarificării și remedierii situației deosebit de grave prezentate mai sus?”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md