‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBERD și UE oferă 5 milioane de euro pentru modernizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii...

BERD și UE oferă 5 milioane de euro pentru modernizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) acordă un nou împrumut de 5 milioane de euro pentru modernizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) din Republica Moldova în conformitate cu standardele UE. Fondurile se oferă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business. Banii vor fi oferiți prin BCR Chișinău, informează MOLDPRES.

BERD precizează că întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile și serviciile cu ajutorul BERD și UE. Cele două instituții deschid noi oportunități de finanțare pentru a aduce activitatea întreprinderilor moldovenești la standardele UE.

Finanțarea vine să ajute companiile moldovenești să-și îmbunătățească procesul de producere și calitatea produselor finale pentru a deveni mai competitive pe piața UE. Exportatorii trebuie, de asemenea, să respecte standardele UE în domeniul protecției mediului, sănătății, securității, calității și siguranței produselor.

„Companiile din Moldova se confruntă cu o competiție puternică atât pe piața UE, cât și pe cea internă, unde trebuie să concureze cu companiile străine. Îmbunătățirea standardelor și a calității produselor și serviciilor îi va ajuta să devină mai competitivi. Ne bucură faptul că în continuare putem oferi fonduri pentru a-i ajuta să-și ridice nivelul calității acasă, dar și peste hotare”, a declarat Angela Sax, șefa biroului BERD, Chișinău.

Juan Luis Martin Ortigosa, CEO al BCR Chișinău, a menționat că „datorită acestui acord cu BERD, BCR Chișinău va oferi clienților săi un instrument de implementare a unor noi proiecte de investiții care vor contribui la îmbunătățirea competitivității acestora pe piețele locale și internaționale”.

Este al doilea credit pentru IMM-urile din Republica Moldova oferit de către BERD în ultimele două luni. La 25 octombrie, BERD a semnat cu Procreditbank un acord privind deschiderea unei linii de finanțare în sumă de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor și alinierea acestora la standardele europene. Banii au fost oferiți din EU4Business-EBRD, un program comun BERD-UE destinat întreprinderilor mici și mijlocii din Georgia, Moldova și Ucraina, estimat la 1,1 miliarde de euro acordate pe linii de credite de către BERD și 60 milioane de euro granturi ale UE.

De la începutul activității sale în Republica Moldova, BERD a finanțat 123 de proiecte în valoare de peste 1,26 miliarde de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 556 milioane de euro, dintre care 62% au fost alocate pentru infrastructură, 25% – pentru sectorul energetic, 7% – pentru industrie, comerț și agrobusiness, 7% – pentru instituțiile financiare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›