Ştiri

Sursa imaginii: curentul.md

Ştiri / Social

04 Dec. 2018 / 16:28

Serviciul de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi, solicitat de mii de persoane

Dreptul la protecţie împotriva exploatării, violenţei şi abuzului, dreptul la standarde adecvate de viaţă, dreptul la sănătate şi dreptul la muncă sunt cele mai încălcate drepturi ale persoanelor cu dizabilităţi în Moldova. Acestea sunt rezultatele raportului de activitate al Serviciului de Asistenţă Telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi „Linia Fierbinte - 080010808” , prezentate astăzi în cadrul unei mese rotunde.

Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi a fost lansat în ianuarie 2017, pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi şi a familiilor acestora la informaţii, servicii de asistenţă juridică şi consiliere psihologică. Timp de aproape doi ani, consilierii serviciului au recepţionat 3014 apeluri, parvenite de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Rezultatele raportului arată că femeile sunt cele care telefonează mai frecvent. De asemenea, se constată un număr majoritar de apeluri din cadrul instituţiilor rezidenţiale, în comparaţie cu apelurile din comunitate.

În funcţie de tipul de asistenţă acordat, 1537 au fost apeluri de consiliere, 1143 - de informare, 251 - de colaborare multidisciplinară şi 83 de apeluri de cercetare. Cele mai multe apeluri au fost de consiliere, printre problemele abordate fiind: sentimentele de frică, neputinţă, stări depresive, neîncredere în sine, relaţii conflictuale cu cei apropiaţi, lipsă de comunicare şi singurătate sau discriminare în baza dizabilităţii.

„Drepturile persoanelor cu dizabilităţi trebuie respectate, în comunitate şi în instituţiile rezidenţiale. Odată cu crearea acestui serviciu, putem identifica cazurile de încălcare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi interveni pentru a preveni astfel de cazuri dar şi oferi asistenţa necesară. Îndemn persoanele cu dizabilităţi să telefoneze şi să beneficieze de asistenţă atunci când au nevoie, dar şi să refere cazurile de abuz şi încălcare a drepturilor lor”, a declarat secretarul de stat, Viorica Dumbrăveanu.

Participanţii la eveniment, au discutat pe marginea rezultatelor pilotării Serviciului, au relevat importanţa unui astfel de Serviciu pentru persoanele cu dizabilităţi şi au analizat proiectul „Regulamentului şi standardele minime de calitate pentru buna funcţionare a Serviciului”. Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va asigura durabilitatea acestui serviciu prin preluarea finanţării din bugetul de stat.

Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi „Linia Fierbinte - 080010808” a fost creat în cadrul proiectului „Promovarea şi monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale din instituţiile rezidenţiale cu profil psiho-neurologic”, implementat de Asociaţia Keystone Moldova în parteneriat cu Alianţa Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova şi Asociaţia Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi şi finanţat de Uniunea Europeană.

 

Comentarii