12:25:47 16.04.2024
Stiri

Echipament medical de aproape jumătate de MILION de dolari, procurat la spitalul MAI

Social 04.12.2018 16:39 Vizualizări3232 Autor: Ziarul National
Echipament medical de aproape jumătate de MILION de dolari, procurat la spitalul MAI PNUD Moldova


Peste 11 000 de polițiști aflaţi în exerciţiul funcţiunii beneficiază de condiții mai bune de tratament și de profilaxie a maladiilor, după ce Serviciul medical al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost dotat cu echipamente medicale de ultimă oră.

În total, pe parcursul anilor 2017-2018, în această instituție au fost procurate echipamente medicale cu valoarea totală de 463 749 de dolari, dintre care 256 652 de dolari au fost alocate din bugetul Serviciului medical și 207 097 de dolari au fost alocați din bugetul MAI.

Unul dintre aparatele procurate este un aparat radiologic digital, care a fost instalat într-un cabinet de la parterul policlinicii și permite examinarea rapidă și eficientă a unui număr mare de pacienți. În afară de radiografia plămânilor, examen pe care îl trec în mod obligatoriu o dată pe an toți angajații MAI, noul aparat face și radiografia altor organe, cum ar fi în cazul unor traumatisme. Vechiul aparat, cu un grad mai înalt de iradiere, era prevăzut doar pentru un singur procedeu medical și avea 40 de ani. Din cauza uzurii, acesta se defecta des, iar administrația instituției se aștepta să iasă definitiv din funcțiune într-un an sau doi.

Potrivit medicului Condratie Bivol, după instalarea noului aparat, peste 1 000 de persoane au trecut controlul profilactic. „Aparatul nou e mult mai performant și rapid, dispune de filtre mai puternice de protecție împotriva radiației. Diferența o simt nu doar pacienții, dar și angajații instituției”, afirmă medicul.

Unul din pacienții policlinicii, Petru Dvininov, pensionar MAI, afirmă că aparatele noi fac viața mai ușoară atât medicilor, cât și oamenilor care vin aici la tratament sau la consultații medicale.

„Recent m-am adresat la medic după ce am suferit o traumă la picior. Examinarea la aparatul radiologic a durat mai puțin de cinci minute, iar la scurt timp aveam deja stabilită diagnoza. Anterior, la vechile aparate, examinarea și stabilirea diagnozei dura mult mai mult”, afirmă pacientul.

Un alt aparat nou, un fibrogastroscop de ultimă generație, a fost livrat pentru examinarea pacienților în cadrul policlinicii. Cu ajutorul acestui echipament, sunt diagnosticate persoanele care suferă de afecțiuni ale aparatului digestiv, frecvent întâlnite în rândul angajaților poliției.

„O treime din afecțiunile depistate în timpul controlului profilactic anual al polițiștilor sunt boli ale aparatului digestiv: gastrite, ulcere etc., cauzate de alimentația nesănătoasă și de stres. Cu noul aparat facem zilnic șapte-opt examinări complexe, care ne permit să stabilim diagnosticul exact, iar ulterior să prescriem tratamentul adecvat”, explică Marian Ojog, șeful secției chirurgie din policlinica MAI.

Prin intermediul PNUD au fost schimbate mai multe echipamente medicale și în blocul de operații, precum și în secția de reanimare și anestezie a spitalului. Mândria secției sunt cele patru monitoare pentru supravegherea permanentă a respirației, frecvenței cardiace și celei respiratorii la pacienții aflați în terapie intensivă. Parcul de echipamente a fost completat și de două mașini performante pentru anestezie.

„Nicio intervenție chirurgicală nu poate decurge fără anestezie. Noile mașini permit să fie controlată mai bine starea sănătății pacientului pe parcursul intervenției chirurgicale și dozarea preparatului anestetic. Mașina îndeplinește și una dintre funcțiile plămânilor”, susține Octavian Ciorici, șeful secției reanimare și terapie intensivă.

Tot pentru intervențiile chirurgicale a fost procurată și instalată o masă multifuncțională de operații, care permite poziționarea pacientului în funcție de fiecare caz în parte. La fel, au fost cumpărate un laringoscop - aparat utilizat în procesul de anestezie generală, un electrocoagulator, care înlătură rapid micro-hemoragiile și un aspirator chirurgical pentru lichidele fiziologice care se eliberează în timpul intervenției chirurgicale, precum și o lampă chirurgicală.

„Sunt tehnologii de ultimă oră, care trebuie să fie prezente în orice instituție medicală de performanță, dar și un instrumentar standard. Sunt lucruri de primă necesitate pentru chirurgi, ca să poată efectua intervențiile. Utilajele vechi pot crea anumite dificultăți personalului medical în monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților”, precizează Andrei Uncuță, șeful Serviciului medical al MAI.

În anul curent, în cadrul colaborării cu PNUD, s-a reușit dotarea cu echipamente pentru intervenții complexe în domeniul otorinolaringologiei, investindu-se în echipamente noi pentru diagnostic și operații endoscopice. Administrația a decis să procure și un autoclav cu capacitatea mai mare pentru sterilizarea instrumentelor medicale.

Spitalul Serviciului medical al MAI are șase etaje, iar secțiile instituției dispun de 160 de locuri. Ultima investiție în echipamente s-a făcut în urmă cu zece ani. La evidență în Serviciul medical al MAI se află peste 24 000 de persoane: polițiști, pensionari ai MAI și familiile acestora, precum și angajații altor instituții de stat. Numai pe parcursul a nouă luni ale anului 2018 aici au fost internați peste 2 500 de pacienți, dintre care circa 1 000 - în secția chirurgie.

Modernizarea Serviciului medical al MAI are loc în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ale subdiviziunilor subordonate pentru implementarea eficientă a reformelor sectoriale”. Acesta a demarat în ianuarie 2017 și are un buget cumulativ de circa 1 893 422 de dolari americani, din contribuția MAI și a subdiviziunilor beneficiare, precum și din co-finanțarea PNUD Moldova.

Laura Bohanțova, PNUD Moldova


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md