Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A fost lansată prima aplicație…

A fost lansată prima aplicație on-line de testare HIV în R. Moldova

Foto: elvenezolanonews.com

Aplicația on-line „HIV-Test”, dezvoltată în premieră pentru Republica Moldova de către AO „Inițiativa Pozitivă”, va permite fiecărui doritor să treacă testul HIV. Aplicația poate fi descărcată gratis în telefon și, în baza răspunsurilor la întrebările predefinite, sunt identificate riscurile de infectare cu HIV și localizate cel mai apropiat punct/puncte de testare.

Pe 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA. În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2018, în Republica Moldova se va desfășura campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare  şi comunicare în toate raioanele țării, mass media şi on-line media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită, sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.

Campania își propune să atragă atenția populației asupra importanței şi necesității de testare, în condițiile în care se estimează că jumătate din persoanele ce trăiesc cu HIV nu îşi cunosc statutul.

Conform datelor statistice, la 01 ianuarie 2018 au fost înregistrate 11 829 cazuri de infecție cu HIV din 15. 835 estimate. Prevalența infecției cu HIV în ţară a constituit 210,8 cazuri la 100 mii populaţie. Incidenta infecției cu HIV la 100 000 populație în anul 2017 а constituit 20,7 cazuri (a. 2016 – 20,65).

În perioada ianuarie – octombrie curent au fost confirmate 752 cazuri noi cu HIV. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

 

Foto: elvenezolanonews.com