Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum rămâne cu referendumul democraților…

Cum rămâne cu referendumul democraților pentru includerea vectorului european în Constituție?

Foto: sputnik.md

În aceeași zi cu alegerile Parlamentare, la inițiativa PDM va fi organizat și un referendum republican consultativ cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Alături de cele două întrebări cu referire la deputați, în buletinul de vot nu va fi introdusă însă și întrebarea cu privire la includerea vectorului european în Constituție.

La 18 octombrie curent, PL, PLDM, PSRM și PCRM au respins inițiativa democraților de a vota includerea vectorului european în Constituție. În aceeași zi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Partidul Democrat va organiza un referendum în acest sens, precizând că acesta ar putea avea loc chiar în aceeași zi cu alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Dacă va fi un eșec astăzi, nu va fi un eșec al PD, dar un eșec al politicului, al țării. În același timp, ne rezervăm dreptul și examinăm posibilitatea inițierii unui referendum. Nu vom renunța la ideea integrării europene și modificarea Constituției și indiferent de votul de astăzi, examinăm posibilitatea să organizăm un referendum. Acest subiect a fost discutat la ședința partidului din această săptămână”, a spus Andrian Candu pe 18 octombrie.

La 30 noiembrie, la inițiativa PDM, în Parlament a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la organizarea unui referendum republican consultativ. În buletinul de vot pe care îl vor primi cetățenii pe 24 februarie nu se va regăsi însă și întrebarea cu privire la includerea vectorului european în Constituție. Contactat de Ziarul de Gardă, deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că partidul nu a renunțat la această idee și că PDM va veni cu o inițiativă la acest subiect în viitorul Legislativ.

„Noi vom veni în următorul Parlament cu siguranță, și vom reveni la acest subiect. Doar că cu integrarea europeană este nevoie de un referendum constituțional și noi procedural nu reușim pentru că e nevoie de șase luni. Sunt chestii juridice și procedurale. Fizic și legal nu reușim. Vom reveni la acest subiect”, a menționat deputatul Sergiu Sîrbu.

Anterior, mai mulți analiști au calificat drept o „chesiune electorală” acest proiect al democraților și o „demagogie pro-europeană”, deoarece, la modul practic, guvernarea demonstrează ignoranță față de Uniunea Europeană.

Inițiativa de a introduce vectorul european în Constituției îi aparține lui Vlad Plahotniuc, care și-a făcut publictă inițiativa încă în septembrie 2017.