Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Luni, 3 decembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Reparaţia viitorului sediu al Procuraturii Generale. Plus 3,4 milioane de lei

Procuratura Generală a semnat un contract adiţional cu firma „Eurostil Costruct”, care efectuează lucrări de reparaţie capitală a viitorului sediu al instituţiei, urmând să plătească, suplimentar, 3,42 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Suma iniţială a contractului semnat între cele două părţi, consemnată în urma unei licitaţii publice, a fost de 22,8 milioane de lei. 

Trei cazuri de gripă de tip AH1N1, înregistrate de la începutul sezonului rece

La data de 29 noiembrie s-au înregistrat alte două cazuri de gripă AH1N1, primul caz fiind atestat la data de 23 noiembrie. Anunțul a fost făcut astăzi în ședința săptămânală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău. Este vorba de un copil în vârstă de patru ani și un adolescent de 17 ani. În prezent, cei doi minori sunt internați la spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii și, respectiv, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Starea unuia dintre copii la internare era gravă, iar cel de-al doilea se afla în stare medie. În prezent starea ambilor copii este stabilă.

Introducerea și scoaterea valutei din țară: ce sume trebuie declarate la vamă

La intrarea în R. Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă

națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină. Totuși, dacă suma depășește 10 000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor. Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28. 

Amendamentul „ascuns”. Cum au schimbat democrații Codul Electoral pentru a putea organiza referendumul din 24 februarie

La 24 februarie 2019, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, la inițiativa Partidului Democrat va avea loc și un referendum republican consultativ cu privire la micșorarea numărului de deputați. Pentru că în 2014 a existat o încercare fără succes de a organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, democrații au fost nevoiți să modifice legislația astfel încât inițiativa lor să fie posibilă. Această modificare a trecut însă a fi observată de deputații din opoziție sau de cetățeni. 

A fost lansată prima aplicație on-line de testare HIV în R. Moldova

Aplicația on-line „HIV-Test”, dezvoltată în premieră pentru Republica Moldova de către AO „Inițiativa Pozitivă”, va permite fiecărui doritor să treacă testul HIV. Aplicația poate fi descărcată gratis în telefon și, în baza răspunsurilor la întrebările predefinite, sunt identificate riscurile de infectare cu HIV și localizate cel mai apropiat punct/puncte de testare. 

Cum rămâne cu referendumul democraților pentru includerea vectorului european în Constituție?

În aceeași zi cu alegerile Parlamentare, la inițiativa PDM va fi organizat și un referendum republican consultativ cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Alături de cele două întrebări cu referire la deputați, în buletinul de vot nu va fi introdusă însă și întrebarea cu privire la includerea vectorului european în Constituție. 

Sedii noi pentru cinci judecătorii în 2019. Cât va costa construcția acestora

În anul 2019 vor fi construite sedii noi pentru cinci judecătorii: Cahul, Orhei, Căușeni, Hâncești și Edineț. În acest sens, din bugetul de stat pentru anul viitor vor fi alocate 60 de milioane de lei. Câte 10 milioane de lei urmează să fie locați pentru construcția sediilor judecătoriilor Cahul, Căușeni și Edineț. Sediile judecătoriilor Orhei și Hâncești vor costa bugetul de stat câte 15 milioane de lei fiecare. Banii vor fi alocați din resurse generale și venituri colectate.

INFOGRAFIC/ Justiție echitabilă sau justiție selectivă? Analiza Dosarelor Filat, Platon și Șor

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a analizat dosarele lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor. Potrivit CRJM, analiza indică aspecte care demonstreaza justiția selectivă în aceste cazuri, cum ar fi durata masurilor preventive și a procedurilor penale, locul detenție, învinuirea și constatarile instanțelor de judecata, pedepsele stabilite etc.

O companie din România, acuzată că a diluat dezinfectanții pe care îi vindea spitalelor, a fost trimisă în judecată

Dosarul în care compania Hexi Pharma a fost investigată pentru evaziune fiscală ajunge în instanţă. După o anchetă începută acum aproape doi ani, procurorii anticorupţie au terminat cercetările şi au ajuns la concluzia că societatea a prejudiciat bugetul de stat cu mai bine de două milioane de euro. Societatea este judecată şi pentru înşelăciune, după ce ar fi vândut către sute de spitale din ţară dezinfectanţi diluaţi.