Ştiri

Sursa imaginii: psnews.ro

Ştiri / Internaţional

02 Dec. 2018 / 11:02

Preşedintele SUA şi omologul său chinez, de acord să suspende noile tarife comerciale

Preşedintele SUA, Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping au convenit să sisteze aplicarea noilor tarife comerciale pentru o perioadă 90 de zile, timp în care să se poată purta discuţii aprofundate pe această temă, informează BBC, citat de Mediafax.

Cei doi lideri au avut o întrevedere de aproximativ două ore, la Buenos Aires, după Summit-ul G20, prima întrevedere de acest fel de la izbucnirea războiului comercial.

China a anunţat că preşedinţii Xi Jinping şi Donald Trump au decis să nu impună noi tarife comerciale după 1 ianuarie 2019.

La Summit-ul G20 din Argentina, liderii G20 au adoptat declaraţii comune care menţionează diviziunile privind comerţul, dar nu critică protecţionismul.

Înainte de G20, Donald Trump a declarat că intenţionează să continue planurile de majorare a tarifelor la bunuri importate din China, în valoare de 200 miliarde de dolari, de la 10% la 25%, începând cu luna ianuarie.

După întrevederea avută de Trump cu preşedintele Chinei, Casa Albă a anunţat va menţine taxe vamale de 10% pentru un cuantum de 200 de miliarde de dolari la importurile chineze, iar măsura de majorare a noilor tarife este suspendată pentru 90 de zile, dar a avertizat că dacă nu se va ajunge la un acord, noile taxe vor creşte conform planului.

„Dacă la sfârşitul acestei perioade, părţile nu pot ajunge la un acord, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%”, a transmis administraţia Donald Trump.

Casa Albă a mai precizat că partea chineză a fost de acord să importe din SUA o cantitate nespecificată, dar „foarte substanţială” de produse agricole, energetice, industriale şi nu numai.

„China urmează să decidă formal achiziţionarea unei cantităţi substanţiale de produse agricole, energetice şi industriale din SUA, pentru a reduce dezechilibrele comerciale dintre cele două ţări”, precizează Preşedinţia de la Washington.

Donald Trump şi Xi Jinping au stabilit să lanseze imediat negocieri pentru modificări structurale în privinţa transferurilor de tehnologie, protejării drepturilor intelectuale şi securităţii cibernetice, precum şi în domeniul serviciilor şi comerţului cu produse agricole.

Comentarii