00:02:10 20.04.2024
Stiri

Harlem Desir: OSCE va monitoriza modul în care mass-media din Republica Moldova va reflecta campania electorală

Politică 30.11.2018 17:56 Vizualizări1248 Autor: Ziarul National
Harlem Desir: OSCE va monitoriza modul în care mass-media din Republica Moldova va reflecta campania electorală


OSCE va monitoriza modul în care mass-media din Republica Moldova va reflecta campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă de către reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, Harlem Desir, care, în perioada 27-30 noiembrie, s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

Harlem Desir, în timpul aflării sale la Chișinău, a avut întrevederi cu reprezentanții guvernării, opoziției, CU jurnaliști, inclusiv a participat la Forumul Mass-Media. Ca rezultat al acestor discuții, reprezentantul OSCE încurajează autoritățile moldovenești să creeze un mediu mai favorabil pentru dezvoltarea mass-media. „Am fost uimit de numărul mare de inițiative ale jurnaliștilor menite să încurajeze dezvoltarea mass-media. Ei chiar își doresc să fie protejat dreptul la libertatea de expresie, care este un drept consfințit, pentru a încuraja diversitatea”, a spus Harlem Desir.

Potrivit lui Harlem Desir, Codul Audiovizualului conține prevederi privind transparența și limitarea numărului de posturi care să aparțină unei singure persoane. Însă, din păcate, acestea niciodată nu a fost puse în aplicare în totalitate. Concentrarea mai multor instituții media în mâinile unor persoane care, concomitent, reprezintă și niște figuri politice importante, contravine diversității și pluralismului mass-media, a remarcat reprezentantul OSCE.

„Mass-media liberă este patria de temelie a unei democrații. Presa trebuie să se dezvolte astfel încât, în cadrul dezbaterilor politice, să fie exprimate diferite viziuni și opinii. Presa trebuie să aibă capacitatea și posibilitatea de a investiga domenii mai sensibile, cum ar fi corupția, fără intimidări, presiuni și amenințări”, a spus Harlem Desir.

Reprezentantul OSCE crede că legislația națională trebuie să prevadă facilități și fonduri pentru susținerea realizării produsului propriu. „Cred că cel mai bun răspuns pentru a contracara propaganda, dezinformarea, știrile false, este un jurnalism de calitate, informația de calitate adusă la cunoștința cetățenilor de către mass-media independentă”, a mai spus Harlem Desir.

Reprezentatului OSCE a încurajat Guvernul să faciliteze accesul jurnaliștilor la informațiile care țin de interesul public, iar noua Lege privind datele cu caracter personal nu trebuie să fie un impediment în desfășurarea investigațiilor jurnalistice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md