13:11:14 29.03.2024
Stiri

Andrian Candu: „Dacă REFERENDUMUL va fi de succes, atunci vor fi făcute modificările în legislație și vor fi mai puține CIRCUMSCRIPȚII”

Politică 03.12.2018 13:45 Vizualizări1438 Autor: Ziarul National
Andrian Candu: „Dacă REFERENDUMUL va fi de succes, atunci vor fi făcute modificările în legislație și vor fi mai puține CIRCUMSCRIPȚII” facebook


Numărul circumscripțiilor uninominale ar putea scădea considerabil, în cazul în care referendumul inițiat de Partidul Democrat (PD), privind reducerea numărului deputaților la 61, anunțat pentru 24 februarie 2019, se va solda cu succes.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ieri-seară, în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV, că reducerea numărului parlamentarilor de la 101 la 61 va avea mai multe efecte benefice, exact cum s-a întâmplat și în cazul reformării Guvernului.

„Numărul redus ar da o eficiență mai mare și putem face o comparație cu ceea ce am avut în Guvern. Am avut 16 ministere, iar acum nouă ministere. Pe lângă faptul că s-au economist bani, activitatea Executivului este mult mai eficientă, sunt mai puține documente și mai puțină circulație de oameni. Un Parlament mai compact presupune decizii mai rapide, eficiență și costuri reduse. 61 de mandate sunt destule pentru a asigura eficiență”, crede spicherul.

De asemenea, acesta nu crede că, în cazul în care vor fi 61 de deputați, va fi mai dificil de creat alianțe de guvernare: „61 de deputați vor fi reprezentanții mandatați de pe anumite circumscripții sau de pe listele de partid. Un număr de 61 de deputați va presupune mai mult efort din partea partidelor și candidaților, deoarece mandatul are o legitimitate și mai mare”.

Candu a mai adăugat că, odată cu reducerea numărului deputaților, în Parlament vor fi mai puține comisii, dar asta nu va însemna că va avea de suferit controlul parlamentar. „Dacă azi avem 101 deputați și 11 comisii, atunci cu un Parlament cu 61 de deputați nu vor mai fi atâtea comisii. Vor fi opt sau șapte, care ar trebui grupate pe domenii. Nu cred că va suferi controlul parlamentar, deoarece acesta poate fi realizat pe diferite domenii și prin audieri. Acum vor apărea deputații mandatați în circumscripții și, dacă referendumul va fi de succes, atunci vor fi făcute modificările în legislație și vor fi mai puține circumscripții. La nivel de eficiență, Parlamentul ar putea să crească, la nivel de costuri - ar putea să scadă”, a conchis președintele Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md