12:42:29 24.04.2024
Stiri

Cura de slăbire: beneficii, alimente, boli care împiedică slăbirea

Știri 03.12.2018 17:04 Vizualizări1489 Autor: Ziarul National


Cura de slăbire: beneficii, alimente, boli care împiedică slăbirea sursa: csid.ro

Multe persoane aleg să țină cure de slăbire din diferite motive. Fie să scape de kilogramele în plus, fie să-și îmbunătățească starea sănătății. Curele de slăbire pot reduce riscul apariției diferitor boli, precum cele de inimă sau diabetul de tip II. Mai mult, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului sau a tensiunii arteriale. Înainte de a începe să aduci o schimbare radicală stilului tău de viață, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi, de la alimente și reguli pe care trebuie să le respecți, până la riscurile și bolile care împiedică slăbirea.

O cură de slăbire te poate ajuta să controlezi cantitatea de mâncare pe care o consumi la o masă. Există numeroase tipuri de diete care îți pot sări în ajutor în programul de slăbire, iar multe dintre ele includ fructe, legume, cereale, pește, fasole, ouă sau nuci. De exemplu, dieta Mediteraneană este un mod tradițional de a mânca specific unei regiuni sau Planul DASH poate ajuta persoanele care se confruntă cu anumite boli. Deși multe dintre ele par sigure și sănătoase, recomandat este ca înainte de a începe un plan de slăbit, să cereți sfatul unui specialist. Acesta vă poate ajuta cu un program personalizat și vă poate monitoriza în siguranță progresul. Încă un aspect de care trebuie să țineți cont pentru o viață sănătoasă este acela de a nu alerga după rezultate imediate. Micile schimbări vor face diferența.

Cura de slăbire: necesarul zilnic de calorii

În general, dacă vrei să slăbești, trebuie să consumi mai puține alimente decât ți-ai obișnuit corpul deja. Caloriile vin din mâncarea și băuturile pe care le consumi și multe dintre ele au valori mai mici sau mai mari unele față de altele. De exemplu, alimentele bogate în grăsimi și zahăr sunt și bombe calorice. Atunci când consumi mai multe calorii decât era obișnuit corpul tău, organismul le va depozita ca grăsimi. 450 de grame de grăsimi înseamnă aproximativ 3,500 de calorii, iar ca să scapi de un gram de grăsimi pe săptămână, trebuie să mănânci cu 3,500 de calorii mai puțin. Mai exact, sub 500 de calorii, iar acest lucru îl poți obține odată ce elimini complet băuturile carbogazoase din dietă. Dacă luăm în calcul și exercițiile fizice sau activitățile pe care le poți face în fiecare zi, poți ajunge să reduci alte 3,500 de calorii pe săptămână. Experții susțin că nu trebuie să slăbești mai mult de un kilogram pe săptămână, deoarece în felul acesta elimini, de fapt, apa din organism și scade masa musculară, nicidecum raportul grăsimii din corp. Astfel, vei rămâne fără energie și există riscul de a te îngrășa la loc.

Pentru rezultate vizibile, trebuie să acorzi mare atenție schimbărilor pe care le aduci dietei tale. Iată câteva sfaturi care să te ajute să-ți îmbunătățești stilul de viață:

Mănâncă doar când îți este foame. Asta înseamnă trei mese pe zi plus o gustare sau mai poate însemna 5-6 mese mici de-a lungul întregii zile. Dacă nu simți senzația de foame, nu mânca.

Nu sări peste mese. Dacă sari intenționat peste mese, nu vei ajunge niciodată să scazi în greutate. Tot ce vei face va fi să te înfometezi, iar atunci vei simți nevoia să mănânci mai mult decât de obicei sau să nu mănânci deloc sănătos.

Așteaptă 15 minute înainte de gustare. Cam aceasta este durata în care corpul are timp să-și dea seama dacă mai are nevoie de mâncare sau nu.

Bea multe fluide. Alege să consumi băuturi cu valori scăzute de calorii precum apa sau ceaiurile neîndulcite.

Evită mâncarea procesată, grăsimile sau zahărul.

Macronutrienți

Macronutrienții sunt trei la număr, aceștia fiind și cei mai importanți din curele de slăbire: carbohidrații, grăsimile și proteinele. Totodată, aceștia trebuie consumați în cantități mari, deoarece produc calorii care au variate funcții pentru corpul nostru. Iată care sunt alimentele care conțin fiecare grupă de macronutrienți:

Carbohidrați: 4 calorii/gram se regăsesc în alimente precum pâinea, pastele și cartofii. De asemenea, această grupă include legumele, fructele, sucul, zahărul și câteva produse lactate.

Proteine: 4 calorii/gram - principala sursă de proteine se regăsește în carne și pește, lactate, ouă, legume și alternative vegetariene precum tofu.

Grăsimi: 9 calorii/gram. Principala sursă de grăsimi se regăsește în nuci, semințe, uleiuri, unt, brânză și ulei de pește.

Cantitatea de macronutrienți pe care o consumi depinde de stilul de viață și obiectivul pe care vrei să-l atingi, dar și preferințele personale.

Micronutrienți

La rândul lor, micronutrienții sunt vitamine și minerale extrem de importante, dar care trebuie consumate în doze mici.

Magneziu: Joacă un rol important în peste 600 de procese celulare, inclusiv producerea energiei în corp, funcționalității sistemului nervos și contracțiile musculare

Potasiu: Acest mineral este important pentru controlul tensiunii arteriale, echilibrul fluidului și funcționalitatea mușchilor și a sistemului nervos.

Fier: În primul rând este cunoscut pentru transportarea oxigenului în sânge, iar mai apoi, aduce numeroase beneficii pentru corp, de la îmbunătățirea imunității, până la îmbunătățirea funcțiilor creierului.

Calciu: O importantă componentă structurală pentru oase și dinți este calciul, care este ideal și pentru inimă, mușchi și sistemul nervos.

Toate vitaminele: De la Vitamina A, până la Vitamina K, toate joacă un rol extrem de important pentru fiecare organ și celulă din corp. Atât vitaminele, cât și mineralele sunt nutrienți esențiali, ceea ce înseamnă că trebuie consumate și în timpul curelor de slăbire pentru a supraviețui.

Exerciții fizice

Pe lângă o alimentație echilibrată, curele de slăbire implică și exercițiile fizice, acestea fiind recomandate atât pentru adulți cât și pentru copii. Este foarte important atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus să facem mișcare pentru a ne menține sănătoși. În plus, este un mod ideal de a arde caloriile, iar doar 10 minute pe zi pot fi eficiente.

Urcă pe scări și uită de lift

Parchează cât mai departe de destinație sau alege mersul pe jos în loc de mersul cu mașina.

Ieși la plimbare prin parc sau la alergat.

Fii activ chiar și în vacanță. Mergi cu bicicleta sau fă cățărări.

Investește într-un pedometru sau un device care să-ți monitorizeze activitatea. Acesta măsoară numărul de pași pe care îl faci în fiecare zi, iar în felul acesta vei reuși să îmbunătățești numărul acestora. Experții recomandă cel puțin 10.000 de pași pe zi.

Petrece cât mai puțin timp online, în fața televizorului sau jucând jocuri video. Acest timp nu ar trebui să depășească mai mult de două ore pe zi.

Boli care împiedică slăbirea

În momentul în care începi o cură de slăbire, trebuie să ai în vedere obstacolele pe care le poți întâlni, care vor îngreuna procesul de slăbire, motiv pentru care va trebui să ai grijă cui ceri sfaturi ca programul tău să fie sigur și de succes. Multe persoane care încep o dietă se lovesc de anumite aspecte făcând acest proces să fie o adevărată provocare. De exemplu, la începutul dietei, există șanse să crești în greutate sau te poți lovi de obiceiuri pe care le ai de ani de zile și la care îți este greu să renunți, dar nu este imposibil. Pentru cei care se confruntă cu creșterea în greutate odată ce încep o cură de slăbire, acest lucru poate avea legătură și cu o afecțiune pe care o au și care îi împiedică să slăbească. Iată ce boli împiedică procesul de slăbire:

Problemele hormonale - În general, femeile se pot confrunta cu astfel de probleme din cauza schimbărilor hormonale din corp. Acestea pot avea loc la pubertate, în timpul sarcinii sau la menopauză.

Sindromul Cushing - Acest lucru are loc atunci când glandele suprarenale (localizate deasupra fiecărui rinichi) produc prea mult cortizol, care duce la acumularea de grăsime în zona feței, cervicală și pe abdomen.

Diabetul - Această afecțiune trebuie ținută sub control cu ajutorul unui program strict în ceea ce privește alimentația, exercițiile fizice și medicația.

Hipotiroidie - Dacă tiroida este subactivă, corpul tău s-ar putea să nu producă suficient hormon de stimulare tiroidiană care să ajute la arderea grăsimii depuse. Ca rezultat, metabolismul tău este mai încet și va depozita mai multă grăsime, mai ales dacă nu ești activ din punct de vedere fizic.

Sindromul polichistic ovarian - Această afecțiune, rezultat al dezechilibrului hormonal, are ca simptome comune menstruația neregulată, acneea, excesul de păr facial, subțierea firului de păr, dificultatea de a rămâne însărcinată, iar creșterea în greutate nu este dată de mâncatul excesiv.

Stresul cronic - Atunci când trăiești cu anxietate, stres sau stări de tristețe, corpul produce substanțe chimice (hormonul cortizol), care duc la depozitarea grăsimii, în special în zona taliei.

Sindromul X - Cunoscut și ca rezistența la insulină sau hiperinsulinism, sindromul X merge mână-n mână cu creșterea în greutate. Când corpul este rezistent la acest hormon, alții care ajută la controlul metabolismului nu funcționează la fel.

Depresia - Multe persoane care suferă de depresie ajung să mănânce pe fond emoțional.

Alimente pe care să le consumi

Când optezi pentru o cură de slăbire aceasta trebuie să graviteze în jurul unor grupe importante de alimente care stau la baza oricărei diete sănătoase.

Legume - Acestea joacă un rol fundamental, fiind scăzute în calorii și bogate în micronutrienți importanți și fibre;

Fructe - Fructele reprezintă gustarea naturală ideală, iar antioxidanții ajută la îmbunătățirea sănătății;

Carne și pește - Principala sursă de proteine se regăsește în carne și pește. Cele două reprezintă pilonii fundamentali într-o cură de slăbire, chiar dacă, în prezent, dietele vegetariene și vegane au devenit la fel de cunoscute;

Nuci și semințe - Acestea reprezintă una dintre cele mai bune surse care conțin micronutrienți importanți;

Ouă - Considerate cele mai sănătoase alimente de pe planetă, ouăle vin la pachet cu o combinație ideală de proteine, grăsimi benefice și micronutrienți;

Lactate - Produsele lactate, precum iaurtul natural și laptele, sunt cea mai bună sursă de proteine și calciu;

Amidon - Pentru cei care nu țin o cură de slăbire scăzută în carbohidrați, alimentele bogate în amidon, precum cartoful, quinoa sau pâinea Ezekiel, sunt sănătoase și pline de nutrienți;

Fasole și leguminoase - Acestea sunt o sursă fantastică de fibre, proteine și micronutrienți;

Băuturi - Apa ar trebui să reprezinte sursa majoră de fluide pe care să o consumi, alături de cafea sau ceai;

Ierburi și condimente - De cele mai multe ori, aceste alimente sunt bogate în nutrienți și benefice pentru curele de slăbire.

Alimente pe care să le eviți

Niciun aliment nu trebuie eliminat pentru totdeauna din alimentație, dar trebuie consumate limitat sau cu ocazii speciale. În felul acesta, vei ajunge să elimini în mod natural alimentele nesănătoase din cura de slăbire.

Produse care au la bază zahărul - Aceste alimente duc la obezitate și diabet de tip II;

Grăsimile trans - Cunoscute și ca grăsimi hidrogenate, acestea sunt strâns legate de bolile de inimă;

Carbohidrați rafinați - Alimentele bogate în carbohidrați rafinați, precum pâinea albă, duc la obezitate sau boli ale metabolismului;

Uleiuri vegetale - Deși multe persoane le consideră sănătoase, uleiurile vegetale distrug echilibrul de Omega 6 și Omega 3 din corp;

Produse procesate cu grăsimi scăzute - De cele mai multe ori, aceste produse sunt considerate ca fiind o alternativă sănătoasă, dar acestea conțin mai mult zahăr pentru a le face să aibă un gust mai bun.

Sursa: csid.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md