‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea corectă a culturii de soia garantează o recoltă înaltă

Fertilizarea corectă a culturii de soia garantează o recoltă înaltă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dacă planificați în anul viitor să semănați soia atunci, în primul rând, ar trebui să vă asigurați că fertilitatea solului satisface pe deplin necesitățile plantei. Soiurile și hibrizii moderni de soia sunt mai receptivi la metodele îmbunătățite de fertilizare, decât predecesorii lor, scrie agroxxi.ru.

În ceea ce privește majorarea recoltei, fertilitatea solului este cu siguranță una dintre cele mai simple metode de mărire a acesteia. Pentru a administra cantitatea optimă de îngrășăminte trebuie efectuată testarea solului. Iar pentru a satisface necesitățile nutriționale ale culturii, trebuie să cunoaștem cât consumă aceasta pe parcursul perioadei de vegetație.

Nevoile culturii de soia în azot (N) sunt în mare măsură determinate de relația simbiotică a plantelor cu bacteria azotofixatoare brady rhizobium din sol. De regulă, fixarea azotului are loc în solul în care există suficiente populații de bacterii.

O modalitate simplă de a asigura populații de astfel de bacterii, este de a folosi modificatori. Acest lucru este valabil mai ales pentru însămânțarea timpurie în condiții de temperaturi reduse și, bineînțeles, atunci când boabele de soia nu au fost semănate pe câmpul respectic în ultimii ani. Unii producătorii de soia adiministrează îngrășămintele cu azot la sfârșitul sezonului, însă această metodă nu este recomandată de către specialiști.

Îmbunătățirea aprovizionării cu fosfor (P) este probabil unul dintre factorii cei mai des neglijați, care însă pot contribui la creșterea recoltelor de soia. Folosirea îngrășământului cu fosfor poate accelera semnificativ ritmul de creștere la începutul sezonului, iar studiile recente au arătat că aplicarea anuală de îngrășăminte fosforice, contribuie la menținerea sănătății plantelor și rezistența acestora la stresul provocat de condițiile meteorologice nefavorabile.

Plantele de soia absorb potasiu (K) în cantități mari, deoarece acest nutrient este necesar pentru dezvoltarea normală. Acesta gestionează relația plantă/apă, funcționarea normală a stomatelor, separarea carbohidraților și alte sisteme de distribuție a nutrienților în plantă, toate contribuind la creșterea vegetativă activă și creșterea numărului de boabe.

‹ adv ›

De fapt, carența în potasiu reduce capacitatea plantelor de a produce și de a stoca energie în timpul fotosintezei, afectând cultura. Asigurarea unor cantități suficiente de potasiu este de o importanță majoră pentru creșterea randamentului de boabe.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›