‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole10 beneficii ale editării genetice în zootehnie

10 beneficii ale editării genetice în zootehnie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dacă tehnologia de editare a genomului va fi acceptată atât de către societate, cât și de autoritățile de reglementare, ce beneficii vor obține industria și omenirea în ansamblu?

În Statele Unite se dezvoltă activ tehnologiile avansate de editare a genomului în zootehnie și biomedicină. În luna august, compania de biotehnologii Recombinetics, cu sediul în Minnesota, a primit 34 de milioane de dolari pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea în acest domeniu. Compania se concentrează pe îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor și a tehnologiei de creștere a organelor umane pentru transplant pe porcine.

Deci, cum va fi creșterea animalelor în epoca ingineriei genetice?

Porcii vor fi rezistenți la virusul pestei porcine africane

Dacă editarea genomului contribuie la crearea porcinelor rezistente la PPA, se va modifica producția de porcine la nivel mondial. În Scoția, profesorul de biotehnologie a animalelor, Bruce Wylou, președintele Departamentului de genomică al Institutului Roslin din Edinburgh, lucrează la acest studiu. Detaliile cercetării sunt acum clasificate drept „aboslut secrete”, însă Wylou a spus că există unele descoperiri, însă oamenii de știință nu vor reuși să implementeze inovațiile până la următoarea izbucnire a virusului.

Animalele din ferme vor fi cruțate de operațiile dureroase

Geneticienii de la Universitatea Davis Alison Van Eenennaam și Mitch Abrahamsen din California, care este principalul asociat comercial și de cercetare al Recombinetics, spun că vierii viitorului nu vor trebui să fie castrați (se vor naște natural sterili), iar bovinele se vor naște fără coarne.

În țările cu temperaturi înalte vor fi modificate genetic animalele pentru a fi rezistente la căldură

În programele științifice Recombinetics se acordă o atenție sporită îmbunătățirii toleranței la căldură, atât la bovinele crescute pentru carne, cât și pentru lapte. Acest lucru va spori eficiența producției în regiunile tropicale.

„Dacă vacile pentru lapte din țările tropicale vor fi adaptate la căldură, vor fi necesare de șapte ori mai puține vaci pentru producția de lapte, comparativ cu numărul pe care îl vedem astăzi în aceste regiuni”, a menționat Abrahamsen.

‹ adv ›

Vacile nu vor fi bolnave de tuberculoză, iar porcii de virusul PRRS

În viitor, bovinele și porcii editați genetic vor fi, cu siguranță mai sănătoși, după părerea geneticienilor. Datorită rezistenței, nu vor exista așa boli ca tuberculoza și sindromul respirator cu tulburări de reproducţie la suine. Aceasta este ceea ce promite genetica.

Selecția va fi la un alt nivel

„Sunt interesat să folosesc editarea pentru a schimba reproducerea spre bine. Editarea genetică va permite obținerea animalelor de rasă, rezistente într-un timp scurt și la cel mai mic cost. Folosind editarea genomului, vom obține animale rezistente la boli, căldură și care produc mai puține deșeuri decât animalele de astăzi, în sistemele de productie”, spune Alison Eenennaam.

Producătorii vor folosi activ realizările științei pentru a îmbunătăți rentabilitatea fermelor

Recombinetics are deja, contracte comerciale stabilite nu numai cu întreprinderi științifice, ci și cu fermieri reali, cum ar fi Semex, o Cooperativă canadiană ce produce lactate.

„Nu putem vorbi în mod public despre toți partenerii cu care negociem, dar lista este în continuă creștere. Așteptăm confirmări pentru cooperare în anul viitor cu parteneri comerciali din ​​America de Nord și din Europa. Animalele sănătoase, mai rezistente și care nu necesită operații dureroase de castrare și eliminare a coarnelor vor fi disponibile pentru întreaga industrie datorită parteneriatului comercial. Peste 10 ani fermierii  vor implementa activ inovațiile”.

Tehnologiile de editare a genomului nu vor înspăimânta oamenii precum produsele modificate genetic

„Cred că, putem avansa tehnologia de editare a genomului fără a trece prin experiența OMG. Părțile interesate și cadrele universitare trebuie să desfășoare programe și seminare de informare, mulți deja o fac. Ei nu ascund nimic. Această abordare este foarte diferită de cum a avut loc introducerea produselor OMG pe piață acum 30 de ani. Transparența și dialogul deschis reprezintă o modalitate pentru a ajunge la acceptarea produselor modificate genetic de către consumator”, a declarat John Johnson, directorul Consiliului Național al Producției de porcine din SUA.

Tehnologiile de editare a genomului pot utiliza introducerea de ADN străin în organism, precum și OMG-urile

Modul în care consumatorii percep modificarea genetică depinde de cine răspândește informațiile. Geneticienii susțin că, editarea unei gene poate fi folosită pentru a introduce ADN-ul altor specii, așa că nu trebuie să fie diferită de cea a tehnologiei transgenice. În același timp, poate fi folosită și pentru a face schimbări care imit exact variantele genetice existente într-o specie sau schimbările genomice spontane.

‹ adv ›

Niciuna dintre tehnicile menționate nu este riscantă, aceasta reiese din decenii de cercetări privind siguranța OMG-urilor în comparație cu creșterea tradițională. Cu toate acestea, unele grupuri au răspândit cu succes frica în jurul OMG-urilor în interes propriu, pentru a obține venituri din sistemul de mesaje bazat pe frica privind editarea genetică

Autoritățile de reglementare vor îmbunătăți abordarea tehnologiei de editare a genomului

„Sper că nu vor reglementa procesul în sine dacă produsul rezultat nu poate fi distins de un produs natural. Obiectivul dezvoltării este de a accelera procesul de reproducere naturală. Determinăm variația genetică care controlează bunăstarea și sănătatea animalelor, apoi mărim frecvența acestor schimbări în rândul animalelor de elită și de producție. În luna august curent, Japonia a anunțat că, un animal modificat genetic nu este diferit de un animal normal din lanțul alimentar. America de Sud a aprobat animalele modificate genetic. Canada reglementează procesul bazat pe faptul dacă produsul este nou sau nu. Aceste țări pot reglementa produsul, nu procesul”, a spus Abrahamsen.

Ministerul Agriculturii din SUA verifică plantele cu genomul editat, pentru a determina dacă o plantă ce nu conține ADN modificat ar putea dobândi aceste trăsături crescută convențional.

Animalele modificate genetic vor influența pozitiv bunăstarea oamenilor

Recombinetics are două unități de afaceri non-agricole. Una dintre acestea se concentrează asupra utilizării porcinelor ca modele pentru cercetarea bolilor umane. Fiziologia și metabolismul porcului (comparativ cu șoarecii) sunt mai aproape de cel uman. Porcii vor permite geneticienilor să prognozeze și să determine schimbările care apar în corpul uman. A doua unitate se ocupă de medicina regenerativă.

„Noi folosim porcii ca incubatoare pentru producerea de celule umane, țesuturi și organe. În următorii șase ani, compania va produce celule și țesuturi umane care vor rezolva problemele ce țin de deficitul de sânge, păstrarea produselor din sânge, diabet și boli hepatice. În cele din urmă, în următorii 10 ani, vom dezvolta organe umane pentru transplant, mai ales cornee, inimă, rinichi și ficat”.

Chiar și cel mai mare producător mondial de carne de porc Smithfield Foods a creat o diviziune a științelor biologice în speranța de a obține tehnologia de creștere a organelor pe porci potrivite pentru transplantul uman.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›