Definiția kilogramului a fost revizuită. Noua unitate de măsură a masei va intra în vigoare pe 20 mai

2017_10_30_kg_rsz_crp_crp

Reprezentanţi din peste 50 de ţări reuniţi la Versailles, lângă Paris, au probat în unanimitate redefinirea unităţii internaţionale de măsură pentru masă, kilogramul, potrivit dpa.

Cilindrul din aliaj de platină şi iridiu, cunoscut sub denumirea de Prototipul Internaţional al Kilogramului, care a reprezentat, încă din 1889, etalonul unităţii de măsură pentru masă, a fost înlocuit, în urma întrunirii de vineri, cu o formulă ştiinţifică, scrie agerpres.ro.

Experţii participanţi la Conferinţa generală pentru greutăţi şi măsuri au aprobat în unanimitate noi definiţii pentru Sistemul Internaţional de unităţi de măsură (SI).

Noua unitate internaţională de măsură a masei va intra în vigoare la data de 20 mai și va fi definită pe baza calculelor cu ajutorul constantei lui Planck, o constantă fundamentală care exprimă, în fizica cuantică, relaţia dintre energie şi frecvenţa unor particule precum fotonii.

Trei dintre cele şapte unităţi de măsură de bază din sistemul internaţional – molul, care măsoară cantitatea de substanţă, kelvinul, care măsoară temperatura, amperul, care măsoară curentul electric – sunt, de asemenea, redefinite pe baza unor constante fizice fundamentale.

Cu toate că aceste modificări nu vor afecta oamenii, sunt de mare importanţă pentru cercetarea ştiinţifică care necesită un nivel ridicat de precizie în calcule.

Noul sistem, care va intra în vigoare din luna mai 2019, va permite cercetătorilor să efectueze mai multe experimente pentru a relaţiona unităţile de măsură cu constantele.

#Noul Kilogram

Kilogramul este singura unitate fundamentală formată cu ajutorul unui prefix. Astfel, deşi conform prefixului kilo un kilogram este 1.000 grame, nu gramul este considerat unitatea fundamentală, ci kilogramul.

Iniţial, kilogramul a fost definit ca fiind masa unui decimetru cub (1 dm³) de apă distilată la temperatura de 4 °C şi presiune atmosferică normală. Dar deoarece definiţia presiunii face apel la unitatea de măsură pentru masă („cerc vicios”), din punct de vedere formal aceasta nu e o definiţie corectă. Definiţia corectă pentru kilogram este masa etalonului, păstrat din 1889 într-un seif de la Biroul de Măsuri şi Unităţi din Sevres, Franţa.

Dar acest kilogram original a pierdut 50 micrograme într-un secol.

Acest lucru se datorează faptului că obiectele pot pierde cu uşurinţă atomi sau pot absorbi molecule din aer, deci folosirea unuia pentru a defini o unitate SI este complicată.

Deoarece toate cântarele din lume sunt în conformitate cu acest kilogram original, atunci când calculează greutatea o fac în mod incorect.

În viaţa de zi cu zi nu sunt importante aceste diferenţe minime, dar contează în calculele ştiinţifice care necesită o precizie extremă.

Noua unitate va fi măsurată cu scara watt sau Kibbleun instrument care permite compararea energiei mecanice cu cea electromagnetică folosind două experimente separate.

Acest mod de măsurare a kilogramului nu se modifică şi nici nu se poate deteriora sau pierde, aşa cum se poate întâmpla în cazul unui obiect fizic.

În plus, o definiţie bazată pe o constantă – şi nu pe un obiect – ar face ca măsura exactă a kilogramului, cel puţin în teorie, să fie disponibilă pentru oricare persoană de pe planetă, şi nu numai pentru cei care au acces la kilogramul original din Franţa.

#Amperul

Se va schimba, de asemenea, modul de definire a amperului – unitatea de măsură pentru intensitatea curentului electric. Acesta va fi măsurat cu ajutorul unei pompe electronice care generează un curent măsurabil, în care electronii pot fi măsuraţi individual.

#Kelvinul

Kelvin este unitatea fundamentală de măsură pentru temperatură în SI. Scara Kelvin este scara de temperatură termodinamică (absolută) unde temperatura de zero absolut (0 K) este cea mai scăzută temperatură posibilă, nimic neputând fi răcit mai mult, iar în substanţă nu mai există energie sub formă de căldură.

Kelvinul va fi definit pornind de la noul sistem cu termometrie acustică. Această tehnică permite determinarea vitezei sunetului într-o sferă umplută cu gaz la o temperatură fixă.

#Molul

Molul (numit şi moleculă-gram atunci cînd se referă la molecule) este unitatea de măsură fundamentală în SI a cantităţii de substanţă. Molul este definit în prezent ca fiind cantitatea de substanţă dintr-un sistem care conţine un număr de entităţi elementare egal cu numărul de atomi din 12 grame de carbon-12.

În viitor, va fi redefinit cu un instrument care determină cantitatea exactă de atomi ce se află într-o sferă perfectă de siliciu pur-28.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente