10:38:17 19.04.2024
Stiri

Filip, la forumul internațional dedicat victimelor Holodomorului: „Am trecut prin tragedii similare la sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut"

Politică 24.11.2018 18:45 Vizualizări1629 Autor: Ziarul National
Filip, la forumul internațional dedicat victimelor Holodomorului: „Am trecut prin tragedii similare la sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut


Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la evenimentele de comemorare a victimelor Holodomorului, organizate la Kiev, Ucraina. Holodomorul este considerat o tragedie a secolului XX– foametea a fost organizată artificial de regimul stalinist în anii 1932-1933.

La forumul internațional dedicat victimelor Holodomorului, premierul a menționat că moartea milioanelor de ucraineni a fost cauzată de politicile regimului stalinist, care a urmărit distrugerea conștiinței naționale și instaurarea fricii.

Șeful Executivului a menționat că fiecare victimă are un loc aparte în istorie, iar țara noastră va sprijini mereu inițiativele Ucrainei de a păstra aceste evenimente vii în memoria oamenilor.

„Astăzi noi toți suntem datori să ne amintim de tragediile trecutului, ca să putem aprecia prezentul și ca să putem privi în viitor. Și noi, în Republica Moldova, înțelegem durerea pe care o purtați, pentru că și am trecut prin tragedii similare la sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut - sute de mii de oameni au murit atunci din cauza foametei organizate. Aceste răni sunt încă răni deschise, dar sunt rănile noastre și fac parte din ceea ce suntem noi astăzi”, a spus Pavel Filip.

În același timp, prim-ministrul a accentuat că republica noastră rămâne alături de Ucraina și acum, când vecinii noștri se confruntă cu noi provocări legate de bunăstarea și integritatea țării și cetățenilor săi.

„Și astăzi se atentează la valorile noastre, la demnitatea și libertatea țărilor noastre. Să știți că la Chișinău veți găsi întotdeauna un prieten. Pentru că lucrurile mărețe sunt, de fapt, lucruri mai mici pe care le facem împreună. Împreună putem face astfel încât cetățenii noștri să trăiască în țări libere și democrate”, a conchis premierul.

Ceremonia solemnă a continuat cu marșul în memoria victimelor și acțiunea „Aprinde o luminare”, desfășurată la Complexul memorial. În acest an, Ucraina marchează 85 de ani de la una dintre cele mai grave crime – Holodomorul. La evenimentele de comemorare au participat lideri şi oficiali din mai multe țări ale lumii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md